Viroza, prehlada ili gripa?

Virusne infekcije su najčešće zarazne bolesti u populaciji. Upravo su virusi uzrok prehlade, gripe, većine grlobolja, upala sinusa i kašlja. Proljev i povraćanje su često posljedica virusne infekcije crijeva. Najčešći simptomi viroze su grlobolja, povišena temperatura i curenje nosa, a mogu potrajati i do nekoliko dana. Prilikom viroze, savjetuje se mirovanje, uzimanje dosta tekućine, snižavanje temperature prirodnim metodama ili lijekova koji sadrže paracetamol, kao i uzimanje pastila za grlobolju i kapi za nos.

Prehlada je blaža infekcija nosa i grla koja traje najviše oko tjedan dana, a uzrokuju je virusi. Riječ je o najučestalijoj zaraznoj bolesti u svijetu, a posebno je česta tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Kod odraslih se javlja prosječno 2-3 puta godišnje, a kod djece i do deset puta godišnje. Virusi prehlade prenose se kapljicama koje u okolinu dospijevaju kašljem, kihanjem ili govorom. U organizam ulaze udisanjem ili preko sluznice nosa ili grla. Simptomi prehlade su hunjavica, začepljen nos, kihanje, grlobolja i kašalj te ponekad i blago povišena temperatura. Kašlj je obično suh, ali se s vremenom može javiti iskašljaj. Simptomi se javljaju nekoliko dana nakon kontakta s virusom, a traju 5 do 7 dana, najdulje do 10 dana. Rijetko se prehlada može zakomplicirati bakterijskom infekcijom srednjeg uha, sinusa ili bronha. Na komplikaciju prehlade upućuje pojava visoke temperature sa zimicom ili tresavicom, jak kašalj, bol u području sinusa, te je u tom slučaju potrebno obratiti se liječniku.

Gripa je zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana virusom infekcije. Epidemija gripe se najčešće javlja zimi, a virusi se prenose kapljičnim putem: kihanjem, kašljanjem, govorom ili indirektnim kontaktom, kada kapljice koje sadrže virus dođu na ruke, maramice i posljedično na ostale površine. Inkubacija traje 1 do 5 dana, no osobe su zarazne već 1. dan prije izbijanja simptoma te 4 do 7 dana nakon početka bolesti. Gripa je ozbiljnija bolest od prehlade, komplikacije su češće, a naročito može biti opasna za ljude starije dobi, osobe s kroničnim bolestima ili slabijim imunološkim sustavom. Najčešći simptomi gripe su povišena tjelesna temperatura (iznad 38° C) praćena zimicom i tresavicom, bolovi u mišićima i zglobovima, opća slabost i malaksalost te glavobolja. Simptomi dišnog sustava poput grlobolje i kašlja obično nastupaju kasnije i duže traju. Simptomi traju oko tjedan dana, no kašalj može potrajati i duže. Kada govorimo o mogućim komplikacijama, u nekim slučajevima bolest poprima teži oblik poput virusne upale pluća ili se zakomplicira bakterijskom infekcijom uha ili sinusa. Za zaštitu od gripe bitno je redovito pranje ruku, pokrivanje nosa i ustiju prilikom kihanja i kašljanja, korištenje maramica te pravilno odlaganje istih. Savjetuje se i redovito provjetravanje prostorija te učestalije čišćenje predmeta koji često dolaze u doticaj s rukama (kvake, telefonske slušalice, tipkovnice i sl.).

 

Izvor: http://www.medri.uniri.hr/jeka/viroze.html