PrimaTest Ovulacija – test za dokazivanje ovulacije

Test za dokazivanje ovulacije PrimaTest Ovulacija određuje razinu LH (luteinizirajući hormon) u urinu već 24 h prije ovulacije. Idealan je za žene koje pokušavaju zatrudnjeti ili zbog terapijske indikacije prate ovulaciju. Jednostavna i brza primjena, rezultati su vidljivi u 5 minuta.

  • Određuje razinu LH u urinu već 24 h prije ovulacije
  • Jednostavna i brza primjena
  • Rezultati nakon 5 minuta
  • Test sadrži 5 pojedinačnih pakiranja testova

 


Što je ovulacija?

Ovulacija kao pojam podrazumijeva oslobađanje jedne ili više jajnih stanica iz jajnika i smatra se plodnim razdobljem ciklusa žene. Svaki mjesec u jajnicima sazrijeva nekoliko jajnih stanica, a obično jedna izlazi u jajovod stoga održavanje odnosa u vrijeme ovulacije pridonosi uspjehu oplodnje.

Luteinizirajući hormon (LH) je hormon hipofize koji svojim djelovanjem izaziva sazrijevanje jajne stanice i ovulaciju. Tijekom menstrualnog cikusa, izlučuje se vrlo mala količina luteinizirajućeg hormona, ali u sredini ciklusa dolazi do naglog porasta njegove koncentracije. Ovaj porast nazvan „LH-pik“ pokrenuti će ovulaciju u roku od 24 do 36 sati, a jajna stanica je oplodiva tijekom 12 do 24 sata nakon njenog oslobađanja. Upravo ovo razdoblje je najpogodnije za začeće.

Dakle, vjerojatnost začeća je najveća tijekom 24 do 36 sati koji slijede nekon „LH-pika“. PRIMATEST Ovulacija – test za dokazivanje ovulacije otkriva upravo ovaj porast LH koji prethodi ovulaciji te na taj način pomaže otkrivanju plodnih dana u ciklusu žene. Testiranje se vrši iz urina u bilo koje doba dana. Pouzdanost testa je viša od 99% , a jednostavan način rukovanja čini ga pristupačnim svakoj ženi.

Kako se rabi PrimaTest Ovulacija?

1. izvaditi pločicu za testiranje iz folije.
2. skinuti čep da vrh s upijajućim sredstvom bude izložen
3. držati pločicu palcem tako da izloženi vrh s upijajućim sredstvom bude usmjeren prema dolje. Urinirati po vrhu dok ne postane potpuno namočen.
4. odložiti pločicu za testiranje na ravnu podlogu i okrenuti prozorčić na vrhu prema gore dok čekate rezultat testiranja. Očitati rezultat za 10 minuta.
5. baciti pločicu za testiranje nakon jedne uporabe u kantu za otpatke.

NE TUMAČITI REZULTAT NAKON ISTEKA 10 MINUTA.

Svaka kutija testa sadrži sve što je potrebno da bi se izvelo testiranje:

  • 5 test pločica pojedinačno pakiranih u aluminijske folije zajedno sa kapaljkom za urin
  • detaljno opisanu uputu za primjenu

 


Kako očitati rezultate testiranja?

POZITIVAN: Ako su obje, testna i kontrolna linija vidljive i ako je testna linija tamnija ili jednaka kao kontrolna linija, rezultat testiranja je pozitivan, što znači da će se ovulacija dogoditi u sljedećih 24-48 sati.
NEGATIVAN: Ako se pojavi samo kontrolna linija; ili ako je testna linija mnogo svjetlija od kontrolne linije, rezultat testiranja je negativan, što znači da nije detektiran porast (LH).
NEVAŽEĆI REZULTAT: Ako nema jasne ružičasto obojene linije koja se vidi i u testnom području (T) i kontrolnom području (C), onda je testiranje nevažeće. Preporučuje se u ovom slučaju ponoviti testiranje s novom pločicom.


Ograničenja testa

1.  Alkohol može utjecati na rezultat testiranja. Ne preporučuje se obavljati testiranje nakon konzumiranja alkohola.
2. Žene koje pate od sindroma policističnih jajnika mogu imati povišenu koncentraciju LH. U ovom slučaju su rezultati testiranja lažno pozitivni.
3. Trudnice ne bi trebale obavljati ovo testiranje. Budući da urin trudnice sadrži visoke koncentracije HCG-a, reagensi koji se koriste za ovo testiranje mogu unakrsno reagirati s HCG-om. Javit će se lažan pozitivan rezultat.
4. Kao što je slučaj za bilo koje druge dijagnostičke postupke, korisnik treba procijeniti podatke dobivene ovim testiranjem u svjetlu ostalih kliničkih informacija te se posavjetovati s liječnikom za dobivanje konačne dijagnoze i prije bilo koje druge odluke koja ima medicinski značaj.”

 

Gdje mogu kupiti Primatest test za dokazivanje ovulacije?

Test za dokazivanje ovulacije možete pronaći u svim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama u RH.

 

Ostala česta pitanja

Kada započeti testiranje?

Trajanje menstrualnog ciklusa je broj dana od prvog dana prethodne do prvog dana tekuće mjesečnice. Ako je trajanje ciklusa nepravilno, treba računati prema najkraćem od svih ciklusa zadnja 3 mjeseca. Točan dan početka testiranja određuje se prema detaljno opisanoj tablici u uputi pakiranja PRIMATEST Ovulacije testa.

Primjer: Kod ciklusa koji traje 26 dana, tablica pokazuje da je potrebno početi sa testom 10. dan ciklusa (brojivši od prvog dana mjesečnice). Ako je ciklus kraći od 21 dan ili duži od 40 dana, potrebno je savjetovati se sa liječnikom.

Kako prepoznati LH-pik?

U slučaju da je rezultat testa pozitivan, možete zaključiti da je LH- pik u tijeku. Porast koncentracije LH traje 1-3 dana. Vjerojatnost ovulacije najveća je od 24-36 sati nakon početka porasta koncentracije LH. Da biste povećali vjerojatnost začeća preporučuje se imati spolne odnose tijekom dva dana koji slijede nakon otkrivenog LH- pika.

Do kada provoditi testiranje?

Testiranje možete prekinuti čim dobijete pozitivan rezultat. Neiskorištene test pločice mogu se sačuvati za sljedeći ciklus, što je prednost pojedinačnog pakiranja Primatest Ovulacije testova. Također postoji mogućnost da Vam zatreba još jedna kutija, jer utvrđivanje ovulacije ponekad može trajati i 6- 10 dana.

Negativni rezultat tj. neotkrivanje LH –pika može se tumačiti kao tehička greška pri izvođenju testa (testiranje izvedeno prerano ili prekasno), preniska koncentracija LH da bi se mogla detektirati ili izostanak porasta koncentracije LH.

U ovakvim slučajevima najbolje je ponoviti testiranje u sljedećem ciklusu, te u slučaju istih rezultata nikako ne zaključivati prerano, već potražiti savjet liječnika.

PrimaTest THC