Žuljevi

Žuljevi su nažalost vrlo često neminovna pojava bilo da se bavite sportom ili ste možda duže pješačili u svojim novim, još nerazgaženim cipelama. Vrlo neugodni i vrlo bolni, žuljevi ne samo da otežavaju hod već vam otežavaju i svakodnevne aktivnosti barem još neko vrijeme od nastanka rane.

Žulj predstavlja zadebljanje površinskog, rožnatog sloja kože te se javlja na mjestima izloženim trenju ili pritisku. Najčešće se javljaju na stopalima kao rezultat neudobne ili premale obuće. Relativno često se javljaju i na dlanovima uslijed težeg fizičkog rada.

Kada osjetite žuljanje cipele, dio stopala je već blago crven ili natečen te blago peče. Ukoliko se trenje nastavi, vrlo brzo će se javiti mjehur ispunjen prozirnom tekućinom. Ukoliko mjehur i dalje biva izložen pritisku, dolazi do njegovog pucanja. Na taj način dolazi do oštećenja dubljih slojeva kože, odnosno, nastaje rana koja blago krvari, boli i peče.Ukoliko je iritacija kože slabija ali dugotrajnija, nastati će zadebljanje samo gornjih slojeva kože koje boli na pritisak te smeta prilikom hoda.

Kada govorimo o lokalizaciji žuljeva, obično se javljaju na prstima nogupetama ili stopalima ili pak na dlanovima ukoliko dolazi do trenja uslijed težeg fizičkog rada, kako smo već ranije spomenuli.

Pitanje koje nam se nameće samo od sebe jest kako spriječiti nastanak žuljeva.
Vodite računa o odabiru obuće. Prioritet prilikom odabira cipele treba biti udobnost. Cipele trebaju biti komotne, ne smiju stezati prste, a preporučljivo je čak i da su pola broja veće. Za dugačke šetnje, birajte već razgaženu i udobnu obuću. Oni koji se bave sportom, trebaju izabrati odgovaraju obuću zavisno od vrste sporta kojim se bave. Ukoliko osjetite neugodnu bol prilikom hoda te sumnjate na žulj, ako ste u mogućnosti, stanite i promijenite obuću. Prilikom odabira čarapa, birajte one od prirodnih i prozračnih materijala u kojima se koža ne znoji.

Kako bi se izbjeglo stvaranje žuljeva na rukama uslijed fizičkog rada, preporučljivo je nositi zaštitne rukavice. Ispod zaštitnih rukavica kakve se najčešće koriste u građevini, dobro je nositi i one pamučne. One će smanjiti znojenje ili će upijati znoj te na taj način spriječiti da se stvori žulj. Ukoliko se žulj ipak stvori, najbolje je prekinuti s radom. Ako tako nešto nije moguće, oštećenu kožu je potrebno zaštiti flasterom ili komadom gaze pričvršćenom ljepljivom trakom.

Kada govorimo o tretiranju žuljeva, jasno je da žuljevi znaju biti vrlo bolni, a vrlo lako se mogu stvoriti i komplikacije poput raznih infekcija. Od velike je važnosti stoga posvetiti dovoljno pažnje ovoj naizgled bezazlenoj pojavi.

Ukoliko se već stvorio bolan mjehur, nikako nije preporučljivo dirati ga već pričekati da sam pukne. Prilikom istjecanja tekućine, bol i pritisak će se smanjiti. Također, važno je ne uklanjati kožu koja je ostala prilikom pucanja mjehura jer ona predstavlja zaštitu dubljim slojevima kože.

Ranu je najbolje što duže ostaviti na zraku kako bi se osušila, a ukoliko se trebate obuti, na mjesto žulja obavezno nalijepite flaster s gel jezgrom koji će predstavljati barijeru za mikroorganizme, upiti eksudat rane te ubrzati cijeljenje.