Žuljevi i kako ih tretirati

Žuljevi nastaju kada se zbog prejakog pritiska, najčešće uzrokovanog uskom ili tijesnom cipelom, gornji slojevi kože odvoje od doljnjih slojeva. Između njih tada dolazi do stvaranja malog otvora u koji ulazi međućelijska tekućina. Time dolazi do iritacije živaca te se osjeća negodna bol, svrbež i peckanje. Uslijed toga, dolazi do crvenila i koža se podiže.

Žuljevi najčešće nastaju kada su cipele preuske ili nisu razgažene. Loše obučene ili prevelike čarape te pojačano znojenje nogu, također ubrzavaju stvaranje žuljeva. Žuljevi i mjehuri su sastavni dio života gotovo svake osobe te je od iznimne važnosti znati ih pravilno tretirati.

Ako je ikako moguće, nemojte dirati nastali mjehur. On će sam vrlo brzo splasnuti. Kada žulj pukne, nikako nemojte potrgati kožu od mjehura jer ona čuva i prekriva oštećeno mjesto. Oštećeno mjesto je važno očistiti, dezinficirati i namazati antiseptičkom kremom. Ukoliko se mjehur nalazi na mjestu na kojem će biti izložen daljnjim pritiscima ili mogućnošću oštečenja, obavezno ga zaštitite flasterom. U ljekarnama možete kupiti specijalne flastere protiv žuljeva koji sadrže gel jezgru koja ubrzava proces zacjeljivanja rane, a istovremeno štite ranu i ublažavaju bolove. Ukoliko mjehur neće biti izložen daljnjim pritiscima, ostavite ga da bude na otvorenom što će mu pomoći pri daljnjem zacjeljivanju. To se posebno odnosi na vrijeme spavanja. Flaster mijenjajte najmanje dva puta na dan ili češće prema potrebi.

Dijabetičari bi trebali i češće provjeravati imaju li žuljeve, jer je kod njih koža izraženije suha i u mnogim slučajevima dolazi do nestajanja osjećaja boli u nogama.

Ukoliko žuljeve dobijate uvijek na istom mjestu, možete preventivno staviti flaster na to mjesto.

Kod kupovine cipela pazite da prsti imaju dovoljno mjesta te da cipela nigdje ne prouzrokuje bolove. Također, nemojte hodati dugo u novim cipelama, nego u početku kraće vrijeme.

Žuljevi nisu bezopasni, vjerovali ili ne. Veliki žuljevi koji se ne tretiraju na pravilan način , mogu izazvati infekcije koje pak mogu uzrokovati povišenu temperaturu, bolove i crvenilo a iz žulja može izlaziti neprozirna tekućina neugodnog mirisa. Ukoliko se to dogodi, odmah potražite pomoć liječnika.

Preporučujemo: GoTac Hidrogel flaster