Blog

Zdravo drugo stanje

Zdravo drugo stanje

06.08.2014.

Iako su žene manje fizički snažne od muškaraca, često nježnije, emotivnije i osjetljivije, one imaju poseban i neprocjenjiv dar, a to je donijeti na svijet živo biće.

Osim beskrajnog veselja i vulkana različitih emocija, trudnoća predstavlja i veliku odgovornost, kako buduće majke tako i njene okoline.

Trudnoća je posebno razdoblje u životu žene u kojem se zbog pojačanog metabolizma i cijelog niza reakcija potaknutih razvojem novog živog bića povećavaju potrebe organizma za energijom i ostalim nutrijentima. To naravno ne znači da buduća majka mora „jest za dvoje“ kako je nekada bilo uvriježeno mišljenje. Energetske potrebe su tek blago povećane- za svega 300 kcal što je, slikovitosti radi, sadržano u dvije jabuke. Većina žena dobiva glavninu minerala i vitamina prehranom. Prehrana mora biti kvalitetna i raznovrsna, sadržavati puno svježeg voća i povrća kako bi omogućila potrebne vitamine, minerale i ostale nutrijente.

Prehrana je u trudnoći iznimno važna, no bitna je i neposredno prije trudnoće za žene koje planiraju zanijeti kako bi se od samog početka razvoja novog živog bića osiguralo sve potrebno. U prvim tjednima trudnoće, kad žena najčešće još ne zna da je trudna, odvija se proces formiranja vitalnih organa fetusa za što je potrebno osigurati dovoljno potrebnih nutrijenata. Navedeno se ponajprije odnosi na folnu kiselinu, koja pomaže u sprječavanju urođenih anomalija živčanog sustava. U prirodne izvore folne kiseline ubraja se zeleno lisnato povrće, no da biste osigurali dovoljnu količinu, preporučuje se uzimanje vitaminske nadopune. U idealnom slučaju trebalo bi je početi uzimati prije začeća pa sve do 12. tjedna trudnoće jer je potreba za folnom kiselinom u prvim tjednima trudnoće povećana pošto se tada razvija djetetov živčani sustav.

Nakon djetetova rođenja, majka i dalje tijekom dojenja svojom prehranom omogućuje zdrav rast i razvoj djeteta. Potrebno je imati na umu da će dijete sve što mu je potrebno uzeti od majke, a majci, s druge strane to može nedostajati. Drugim riječima, čest je sučaj da dok se dijete lijepo razvija i raste, majka kopni. Da se to ne bi dogodilo, treba dovoljno pozornosti posvetiti pravilnoj prehrani, pribavljanju kvalitetnih namirnica i pripremanju obroka. Majka i dijete su jedna nerazdvojna cjelina i obje jedinke trebra dobro njegovati jer cjelina može funkcionirati samo ako su obje dobro.

Podrška okoline u cijeloj toj priči je posebno važna. Trudnoća se potpuno opravdano naziva drugim stanjem jer je to potpuno normalno fiziološko stanje ali u kojem se i tijelo i um značajno mijenjaju. Kada govorimo o podršci okoline, mislimo na potrebu za razumijevanjem i prihvaćanjem svih promjena, bilo fizičkih ili psihičkih, kroz koje žena prolazi.
 

Povratak na blog