Zbrinjavanje rane flasterom

Dolaskom toplijih mjeseci, povećavaju se i aktivnosti na svježem zraku/ prirodi. Bilo da je riječ o presađivanju cvijeća u vrtu ili izletu u prirodu s obitelji, male površinske ozljede kože nas stalno prate. Vrlo često, na njih ne obraćamo veću pozornost jedino kada je riječ o djetetu, ali postoje određeni principi koji su važni u zbrinjavanju čak i malih svakodnevnih ozljeda, a kojih se ne pridržavamo redovito te tada mogu nastati razni problemi.

Važno je upamtiti da obrambene snage organizma već nekoliko sekundi nakon ozljeđivanja potiču prirodni proces zacjeljivanja koji je brži ukoliko je ozljeđena površina manja odnosno što je manje tkiva oštećeno.

Navedeni se proces odvija u četiri faze:
1. Upala (nakupljanje upalnih stanica)
2. Proliferacija (stvaranje vezivnog tkiva)
3. Sazrijevanje (nastajanje ožiljka)
4. Obnavljanje kože

Zbrinjavanje rane flasterom je od velike važnosti za proces zacjeljivanja jer štetni vanjski čimbenici kao i lokacija ozljede mogu usporiti i/ili otežati ovaj proces.

Najčešći „neprijatelji“ zacjeljivanja su čestice nečistoće, mikroorganizmi, pritisak i voda. Ukoliko ozljeda dođe u dodir s patogenim mikroorganizmima ili drugom nečistoćom može doći do infekcije i izražajnijeg lokalnog upalnog procesa. Jaki pritisak ili udarac pojačavaju bol i mogu dovesti do ponovnog krvarenja dok voda pretjerano vlaži ozljeđeno mjesto i macerira ranu. U svakom slučaju djelovanja jednog ili više čimbenika otežava proces zacjeljivanja rane, isti traje znatno duže, a ožiljak je vidljiviji i estetski neprihvatljiviji. Isto tako na proces zacjeljivanja utječe i anatomski položaj ozljede na pregibnim dijelovima poput zglobova ili pak dijelovima tijela više izloženim djelovanju nepoželjnih vanjskih čimbenika.

Primjenom odgovarajućeg flastera bitno je smanjen utjecaj vanjskih čimbenika na zacjeljivanje rane i omogućeno je komfornije obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

No, što je točno flaster? Flaster je izrađen od ljepljive mase za koju je važno da pouzdano prianja uz okolinu rane i da se bezbolno uklanja, materijala odnosno nosača koji treba propuštati zrak i omogućavati disanje kože, jastučića koji se ne smije lijepiti za površinu rane i zaštitne folije.

Flaster je potrebno skladištiti na suhom mjestu, zaštićenom od svjetlosti i vlage, pri sobnoj temperaturi jer svjetlost i vlaga narušavaju kvalitetu flastera. Najkasnije svakih pet godina stari je flaster u kućnoj ljekarni potrebno zamijeniti novim, jer njegova kvaliteta nakon tog roka postaje upitna.

Na svježe nastaloj ozljedi, flaster se mora svakodnevno mijenjati ukoliko uvjeti rane ne nalažu drugačije. Prilikom primjene flastera, znoj, masnoća, ulje i voda mogu ograničavati ljepljivost i optimalno vezanje za okolinu rane pa je stoga važno pridržavati se sljedećeg:

 • pažljivo očistiti i osušiti ozlijeđeno mjesto
 • flaster nalijepiti u smjeru rasta dlačica
 • inficirane površine ne prekrivati flasterom jer mogu nastupiti dodatne komplikacije

Pošto se ozljede kože događaju često, preporučljivo je uvijek imati pri ruci flaster koji je:

 • pouzdano ljepljiv
 • vodootporan
 • ne dovodi do iritacije te je ugodan za kožu
 • propustan na zrak
 • ne ostavlja tragove ljepljive mase na koži

Sve navedene karakteristike imaju značajnu ulogu u zaštiti rane i oiguravanju neometanog procesa zacjeljivanja.

Iako često nije lako izbjeći manje ozljede i ogrebotine, donosimo nekoliko savjeta uz pomoć kojih možete prevenirati ozljede:

 • Koristite li oštre predmete, budite osobito pažljivi a po potrebi nosite i zaštitnu opremu.
 • U kuhinji, sjeckajte u smjeru dalje od sebe. Zapamtite kako su oštri noževi manje opasni od tupih jer lakše prolaze kroz druge predmete.
 • Kada dodajete škare, oštricu usmjerite od osobe kojoj ih dodajete.
 • Sve ogrebotine i posjekotine nije moguće izbjeći. Ali stoga uvijek imajte ispunjenu kutiju prve pomoći koja će vam uvijek biti pri ruci ukoliko do ozljede ipak dođe.