Zašto je vlažno dobro za ranu

Kao naš najveći organ, koža ima brojne funkcije (zaštita, termoregulacija) koje proizlaze iz činjenice da u doticaju s okolinom predstavlja prvu liniju obrane. Upravo zbog toga, često se događa da je upravo koža ta koja nam pruža informacije o zdravstvenom stanju organizma općenito, o godinama te o načinu na koji se prema njoj odnosimo te koliko o njoj brinemo.

Ono što valja imati na umu jest činjenica da u sastavu kože dominira voda koja se svakodnevno fiziološki gubi, a s godinama i drastično smanjuje. Tako dječja koža sadrži oko 70% vode, a odrasle osobe manje od 50%. Upravo zbog tako velikog postotka vode, koža male djece je napeta i meka poput baršuna. U toj dobi svaka stanica kože živi u optimalno hidratiziranim uvjetima. Upravo zbog dobre hidratizacije, koža djeluje čvršće i svježije, a u slučaju prekida njezina integriteta (rana) proces cijeljenja se brže odvija te rana brže cijeli. Kada koži nedostaje, toliko potrebna vlaga, ona gubi na debljini te postaje suha, blijeda i vrlo osjetljiva.

Rane su najčešći oblici oštećenja kože a definiramo ih kao prekid anatomskog i funkcionalnog kontinuiteta tkiva ili organa, a može nastati djelovanjem različitih čimbenika (mehaničkih, termičkih, kemijskih, bioloških, električnih) ili njihovom kombinacijom. Cijeljenje rane fiziološki je proces koji uglavnom završava zatvaranjem defekta kod akutnih rana. No, ukoliko rana ne zacijeli u predviđenom razdoblju i taj proces traje dulje od tjedna, tada govorimo o kroničnoj rani (dekubitus, potkoljenični vrijed i sl.).
Nova medicinska istraživanja su pokazala kako se u vlažnim uvjetima ubrzava prirodni proces cijeljenja rane odnosno zarastanja, jer vlažno okruženje sprječava formiranje kraste što rezultira lijepo zaraslom kožom. Krasta zapravo nije znak zdravog cijeljenja. Ona zapravo sprječava cijeljenje i ponovno postizanje besprijekorna izgleda kože.

GoTac Hidrogel flaster po principu vlažnog cijeljenja rane, olakšava propadanje odumrlih stanica, potiče brzo cijeljenje rana i sprječava nastajanje ožiljaka. Također, predstavlja barijeru za mikroorganizme, apsorbira eksudat rane bez isušivanja te pospješuje granulaciju i epitelizaciju.
GoTac Hidrogel prijanja poput druge kože, proziran je i gotovo neprimjetan. S obzirom da se ne lijepi za ranu, uklanjanje flastera je potpuno bezbolno.
Koristite ga kod žuljeva, rana s iscjetkom, opeklina 1. i 2. stupnja, ljuštenja i nekrotične te inficirane rane (osim klinički značajnih infekcija).