Blog

Zaštita od sunca za vas i vaše dijete

Zaštita od sunca za vas i vaše dijete

19.06.2012.

Koža je ogledalo svakog bioritma i najbolji je pokazatelj koliko vremena trošimo na njegu.
S proljetnim se suncem često javljaju problemi poput prištića, mrljica, pjegica i bora. Kako bismo ih izbjegli, dobro je intervenirati već s pojavom prvih proljetnih sunčevih zraka.

Uoči dolaska ljeta i intenzivnih ljetnih vrućina, kožu treba pripremiti na sve jače ultraljubičasto zračenje.
Mnogi se medicinski stručnjaci slažu da pravilna prehrana čini čuda, ne samo za organizam već i za našu kožu koja treba konstantnu brigu osobito u obliku kvalitetne prehrane. Potrebno je konzumirati što više voća i povrća bogatog vitaminima koji pospješuju različite tjelesne funkcije, posebno onoga bogatog vitaminima A, C i E koji daju elastičnost izmučenoj koži i pripremaju je za ljetne dane. Primjenom različitih pilinga uklanjamo mrtve stanice s površine kože te vodimo računa o njenoj regeneraciji.

Posebnu opasnost predstavlja i sunce. Koliko god se pisalo o štetnosti izlaganja suncu, često smetnemo s uma da već proljeće nagovješta prvo jače ultraljubičasto zračenje koje kod pojedinih osoba može izazvati alergijske reakcije. Iako su one najčešće blažeg intenziteta, pokazatelj su kako koža treba biti konstantno zaštićena. Navedeno posebno vrijedi za dječju kožu koju je potrebno zaštiti preparatima sa zaštitnim faktorom i puno prije nego dijete dobije priliku za brčkanje u plićaku. Ovisno o uvjetima izloženosti, preporučuje se primijeniti zaštitne faktore visine od SPF 20 do 50, a ukoliko je riječ o dječjoj koži, preporučuju se još i veći.

Posljednjih godina nam sunčani dani stižu već u svibnju a traju sve do rujna stvarajući roditeljima dodatnu brigu zbog zaštite djece. Iako sunce pozitivno utječe na mnoge tjelesne funkcije, ono nam pokazuje i svoj iznimno negativni utjecaj u smislu dehidracije i gubitka elastičnosti te stvaranja opeklina koje u konačnici mogu dovesti i do razvoja raka kože.
Posebno je važno obratiti pozornost na dječju kožu koja do prve godine nema sposobnost stvaranja samozaštite stoga se dijete do te godine ne smije intenzivno izlagati suncu bez odgovarajuće vrlo visoke zaštite. Do šeste godine života, dječja koža polako razvija mehanizam zaštite, ali ju je potrebno ipak tretirati preparatima za zaštitu od sunca. Zaštita djece od sunca je posebno važna jer opekline zadobivene u djetinjstvu i adolescenciji povećavaju rizik za nastanak malignih promjena na koži u kasnijoj dobi.

No, kako osigurati djetetu bezbrižan boravak na suncu?

Nekoliko važnih preporuka roditelji svakako trebaju uzeti u obzir:
 Prilikom odabira preparata za zaštitu dječje kože treba obratiti pozornost na specijalne uvjete koje trebaju zadovoljiti- visoki zaštitni faktor, UV filtar, mikropigmenti te biti bez mirisnih tvari i sličnih dodataka koji su potencijalni provokatori alergijskih reakcija
 Prije nanošenja preparata za sunčanje na dječju kožu, večer prije je dobro isprobati preparat na manjoj površini kože kako bi vidjeli jer koža pokazuje alergijske reakcije
 Izbjegavajte izlaganje djeteta suncu od 10 do 16 sati kad je sunce najintenzivnije
 Namažite dijete kremom za zaštitu od sunca s faktorom SPF 40 ili 50 i postupak ponavljajte svaka dva sata kako bi dijete bilo konstantno zaštićeno
 Zaštitite dijete prilikom ulaska u more i nakon izlaska
 Bebe zaštitite prozračnom odjećom i šeširićem te ih izlažite suncu eventualno poslijepodne
 Posebnu pozornost obratite na zaštitu osjetljivih područja poput lica, nosa i usana
 Zaštitite i dječje oči koje su osjetljive na sunčevu svjetlost te ih treba zaštiti sunčanim naočalama koje imaju zaštitu od štetnih sunčevih zraka te oznaku „100 posto UV nepropusno“
 Djetetu osigurajte hranu bogatu vitaminima (voće bogato tekućinom je savršena poslastica uz bezbrižnu igru na plaži) i puno tekućine, jer zbog slabijeg razvijenog sustava obrane, sunce može dječji organizam vrlo brzo dovesti do dehidracije i isušivanja kože.

Za razliku od prijašnjih vremena kada je bijela put bila simbol zdravlja i ljepote, danas vlada uvriježeno mišljenje da nam to pruža preplanuli ten. Osim što prekriva sitne nedostatke na našem tijelu i brojna istraživanje su dokazala da okolina ljude brončane boje kože doživljava kao privlačne, zdrave i ljepše.
Ključno je da zbog stereotipa ljepote, ne zanemarimo pravila prevencije te da na svaki mogući način spriječimo nastanak sunčanih opeklina, prerano starenje kože, stvaranje trajnih pjega i u konačnici- raka kože koji se javlja u sve većim razmjerima iz godine u godinu.
Ne zanemarujte stoga korištenje preparata s visokim stupnjem zaštite od UVB i UVA zraka koje nas štite od gore navedenih štetnih djelovanja sunca. 

Stoga, koliko god vam zna biti mrsko kontinuirano mazanje raznim preparatima na plaži, imajte na umu zaštitu koju vam pružaju te koliko dobro čine vama i vašoj koži.
 

Povratak na blog