Vježbanje u trudnoći

Do nedavno se prema trudnicama ponašalo kao da su bolesne i ograničavane su im tjelesne aktivnosti. Time se i među ženama uvriježilo mišljenje da za vrijeme trudnoće ne smiju ništa raditi. No nova istraživanja i primjeri pokazuju upravo suprotno: vježbanje u trudnoći pomaže u smanjenju bolova u leđima, poboljšava rad srca i pluća i pozitivno djeluje na raspoloženje.

Prvi i najvažniji preduvjet vježbanja jest zdrava trudnoća. Nikako ne vježbajte prije no što ste se konzultirale sa svojim liječnikom. U suprotnom, moglo bi biti više štete nego koristi. Rizična trudnoća nameće određena pravila kojih se valja pridržavati, a ona mogu posve ili djelomično ograničavati fizičku aktivnost, pa tako i vježbanje.

Izaberite aktivnost najprimjereniju vašem općem zdravstvenom stanju, fizičkoj kondiciji i afinitetima. Vrlo je važno jeste li se i prije trudnoće bavile kakvom fizičkom aktivnošću. Ako jeste, uglavnom se preporučuje da nastavite i prilagodite vježbanje novonastalim okolnostima. Ako niste, tada trebate biti dodatno oprezne i ne izlagati se prevelikim naporima. Najbolje bi bilo vježbati pod stručnim nadzorom i to vježbe namijenjene upravo trudnicama.

Hodanje i plivanje najčešće se preporučuju kao idealne aktivnosti tijekom čitave trudnoće. Zatim je tu joga, neke vrste aerobika, stretching, pilates.

Izbjegavajte sportove u kojima je mogućnost ozljeda i padova najveća: jahanje, skijanje, skijanje na vodi, ronjenje, borilačke sportove, odnosno sportove u kojima dolazi do potencijalno opasnih kontakata sa suigračima, igre loptom zbog mogućnosti udaraca u trbuh, brze sportove u kojima dolazi do naglih promjena smjera. Od drugog tromjesečja nadalje da ne preporučuje se ni rolanje niti vožnja bicikla zbog mogućnosti pada.

Trudnice, pogotovo one koje prije trudnoće nisu vježbale, trebaju s tjelovježbom početi polagano, svega nekoliko minuta dnevno bit će dovoljno za početak.

Kad vježbate u zatvorenom prostoru, pazite da bude dobro provjetren. Svakako pijte dosta tekućine, čak i onda kad ne osjećate žeđ.

Vježbanje vam nikad ne smije biti prenaporno pa vježbajte onoliko koliko vam je ugodno. Ne pretjerujte i ne ispitujte granice izdržljivosti. U prvom je trimestru vrlo važno izbjeći pregrijavanje. Nakon trećeg mjeseca trudnoće najbolje je izbjegavati vježbe koje zahtijevaju dulje ležanje na leđima jer je u tom položaju pritisak povećane maternice na donju šuplju venu najveći, što može dovesti do pada tlaka, vrtoglavice, pa čak i gubitka svijesti. Od četvrtog mjeseca nadalje vaše se težište pomiče pa pripazite da prilikom vježbanja ne izgubite ravnotežu i ne padnete.

Pomno pratite reakcije svog tijela na vježbanje. Ono vam mora pružati ugodu. Ako vas nešto zaboli ili se počnete osjećati loše, prekinite s vježbanjem. Znakovi da trebate svakako stati jesu: neobična bol, vrtoglavica, opća slabost, glavobolja, kratak dah ili gubitak daha, kontrakcije maternice, vaginalno krvarenje, lupanje srca ili bol u prsima. Najlakše ćete provjeriti jeste li pretjerale s vježbanjem tzv. «govornim testom». Ako vam vježbanje onemogućuje da govorite, znači da ste pretjerale!

Liječite prehladu prirodnim pripravcima