Blog

Važnost uravnotežene prehrane u liječenju neplodnosti

Važnost uravnotežene prehrane u liječenju neplodnosti

27.03.2014.

Za mnoge, roditeljstvo predstavlja važnu komponentu u postizanju osjećaja ispunjenosti i zadovoljstva. Ipak, unatoč tome, velik je broj parova diljem svijeta koji se susreću s problemom neplodnosti. Neplodnost, koja se u istom omjeru pojavljuje i u žena i muškaraca, ne samo da onemogućuje parovima da uživaju u čarima roditeljstva već im stvara i brojne psihološke probleme.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, neplodnost je bolest reproduktivnog sustava definirana kao izostanak kliničke trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovitih nezaštićenih odnosa. Kako bi se saznao mogući uzrok, treba proći detaljan fizički pregled i detaljnu obiteljsku anamnezu, kao i pitanja o izloženosti stresu, profesionalnim opasnostima (rad s otrovima), životnim navikama i sl. Također, važno je provesti i krvne testove hormona.

Ženski unutrašnji faktori neplodnosti mnogo su složeniji od muških i mogu obuhvaćati i više od jednog faktora. Neki od problema s plodnošću u žena mogu se javiti kod sazrijevanja jajnih stanica, kod izostanka ovulacije, endometrioze. Potom, postoji neplodnost prouzročena začepljenjem jajovoda, začepljenjem grlića maternice zbog sluznih čepova koji se zbog infekcija ili hormonalnog poremećaja nisu iščistili tijekom ovulacije. Tu su i miomi u maternici, stvaranje antitijela na jajne stanice, hormonalni poremećaji (policistični jajnici, poremećen rad štitnjače), preuranjeni klimakterij i prestanak funkcije jajnika.

Unutrašnji faktori koji mogu stvarati problem u muškaraca jest premali broj i smanjenja pokretljivost spermatozoida, zatim začepljenje sjemenovoda, nedovoljna prokrvljenost, anomalije kromosoma, proširenje vena u mošnji, nedostatak sjemenovoda, pojava antitijela na spermatozoide, nespušteni testisi koji nisu pravodobno korigirani u djetinjstvu, preboljeni zaušnjaci u djetinjstvu, dijabetes, ozljeda testisa uslijed nesreće.

Parovi bi trebali potražiti pomoć liječnika nakon što se trudnoća nije dogodila godinu dana nakon nezaštićenih odnosa ako je žena mlađa od 35 godina, a nakon šest mjeseci ako žena ima više od 35 godina.

Činjenica je da suvremeni čovjek živi ubrzanim i stresnim načinom života. Manjak i novca i vremena je nametnuo konzumaciju jeftinih neuravnoteženih obroka te „brzih obroka“ koji dugoročno ostavljaju posljedice na zdravlje. Većina ljudi je nesvjesna da upravo neke od namirnica koje izabiru, na dugoročne staze, mogu nepovoljno djelovati na plodnost. U posljednje je vrijeme postotak neplodnosti u stalnom porastu, naime oko 26 posto parova u svijetu se susreće s tim problemom. Mnogobrojna su istraživanja potvrdila da pravilnom prehranom odnosno izborom odgovarajuće pomoći iz prirode, možemo pospješiti liječenje neplodnosti. Na tanjuru bi se zato trebali naći:

Masna riba poput lososa, sardine, skuše ili tune jer su najbolji izvor esencijalnih omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje utječu na pokretljivost spermija.
Jaja, kamenice, grah, sjemenke, orašasti plodovi, bogat su izvor cinka koji može pomoći u zaštiti spermija od svakodnevnih oštećenja te kemikalija i zračenja koji se apsorbiraju iz okoline.
Avokado je bogat izvor vitamina E koji pomaže u apsorpciji nezasićenih masti koje su važne za zdravo funkcioniranje hormona.
Češnjak je bogat izvor selena koji je važan antioksidans i pomaže u održavanju pokretljivih i jačih spermija.
Zeleno lisnato povrće poput blitve, kupusa, kelja, prokulice, špinata, zelene salate je bogato folnom kiselinom koja poboljšava proizvodnju spermija.
Punomasni mliječni proizvodi poput mlijeka, jogurta, kiselog mlijeka, kefira i sl. sadrže mliječne masti koje poboljšavaju funkciju jajnika.
Puno vode jer ukoliko dođe do dehidracije, smanjuje se i volumen tekućine grlića vrata maternice koja pomaže spermijima doći do jajnika.
Voće i povrće narančastog pigmenta poput batate, breskve, buće, manga, marelice ili pak mrkve sadrže provitamin beta-karoten koji tijelo pretvara u vitamin A, a on pomaže u proizvodnji ženskih spolnih hormona važnih za ovulaciju.
Piletina predstavlja najbolji izvor bjelančevina koje imaju vitalnu ulogu u proizvodnji jajašca za oplodnju.
 

Izvor korišten prilikom izrade članka: http://www.adiva.hr/u-lijecenju-neplodnosti-ne-zaboravite-na-prirodu.aspx
 

Povratak na blog