Blog

Važnost dezinfekcije ruku na putovanju

Važnost dezinfekcije ruku na putovanju

30.05.2012.

U ovom predljetnom periodu kada smo već uvelike u planiranju idealnog godišnjeg odmora često nismo svjesni činjenice da mikroorganizmi putuju zajedno s nama bez obzira koliko daleko mi putovali te koje prijevozno sredstvo koristili. Upravo na našim putovanjima, kada voda i sapun nisu dostupni, potrebno je sa sobom imati preparate koji sadrže komponentu dezinficijensa.

Ulaskom u sanitarni čvor na kojemu nailazimo na natpis – dezinficirano, zasigurno u nama odmah budi osjećaj sigurnosti. Ipak, na putu do našeg finalnog odredišta (hotelske sobe ili apartmana), prođe i više sati, a vrlo često i promijenimo i nekoliko prijevoznih sredstava.

Kako smo već ranije spomenuli, od iznimne je važnosti obratiti pozornost na higijenu ruku. Redovito i pravilno pranje ruku spriječiti će širenje zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti nečistim rukama.

Naviku redovitog pranja ruku je iznimno važno usaditi i djetetu već u ranom djetinjstvu. Ukoliko putujemo s djecom, posebnu pozornost treba obratiti na čistoću njihovih ruku. Ruke treba oprati kada su vidljivo zaprljane, a posebice prije obroka, poslije uporabe toaleta, brisanja nosa, kašljanja, kihanja te kontakata sa životinjama.

Prilikom pranja ruku, posebno je potrebno obratiti pozornost da se ruke operu pod toplom vodom koristeći po mogućnosti – tekući sapun te je važno oprati sve dijelove ruku. Nakon pranja, ruke je potrebno posušiti papirnatim ubrusom.

Na putu, kada voda i sapun nisu dostupni, potrebno je sa sobom uvijek imati preparate koji sadrže komponentu dezinficijensa, a danas ih se na tržištu može nabaviti u više oblika: kao gel ili tekućina i vlažne maramice.Od iznimne je važnosti imati takve preparate u bilo kojem obliku uz sebe na putovanju, ali važno je i poentirati da ta sredstva nisu dostatna ukoliko se radi o jako zaprljanim rukama. Posebice ukoliko putujemo s djecom, prilikom neke lagane ozljede ili ogrebotine, korisno je imati neko dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje kao i flastere s kojima ćemo prekriti ozlijeđeno mjesto.

Znači, kako ćemo prevenirati nastanak oboljenja?

 Mehaničkim čišćenjem i pranjem korištenjem detergenata u svrhu uklanjanja nečistoća i mikroorganizama koji se nalaze u toj nečistoći. Važno je imati na umu da je pranjem moguće ukloniti 99% prisutnih mikroorganizama.

 Primjenom termičke dezinfekcije koristeći suhu i vlažnu toplinu u cilju osiguranja sigurnog proizvoda - peglanje odjeće prije putovanja može biti od koristi ne samo iz estetskih razloga.

 Odgovarajućom uporabom dezinficijensa odnosno antiseptika (higijena ruku, higijena kože i sl.)

Znanje samo po sebi često nije dostatno jer se stečene navike ljudi teško mijenjaju. Potrebno je razumijeti kada i zašto nešto treba učiniti. Ljudima je potrebna motivacija kako bi promijenili svoje ponašanje. Ovoga puta motiv treba biti – ostati zdravim.
Čak i kada se vratimo s našeg putovanja, primjenjujući metode dezinfekcije u svakodnevnom životu, sačuvati ćemo zdravlje. Ne možemo se u potpunosti obraniti od mikroorganizama, ali možemo naučiti živjeti s njima te živjeti sukladno narodnoj poslovici da je bolje spriječiti nego liječiti, a pogotovo za vrijeme vašeg dugo očekivanog odmora iz snova.


Preporučujemo:

Septivon gel za dezinfekciju ruku
 

Povratak na blog