Upotreba kozmetike u trudnoći

Kada žena sazna za trudnoću, njena se pozornost u trenu preusmjerava s nekih svakodnevnih briga na razmišljanja koliko će se njezin život  promijeniti. Uz sve ostale promjene, doći će i do promjena na koži cijelog tijela pa tako i lica. Hormoni, umor, prehrana i druge promjene, odražavaju se i na ženinom licu tijekom cijele trudnoće.

Među ostalim, pitanje koje se tada postavlja jest smijemo li nastaviti sa starim i provjerenim načinom tretiranja lica i nanošenja šminke ili je pak bolje nešto promjeniti.
Šminka definitivno može pomoći da se poboljšaju ili prikriju neke nuspojave trudničkih hormona. Ipak, nije poželjno šminkom pokušati zasjeniti prirodnu ljepotu koja se posebno u vrijeme trudnoće manifestira u obliku tzv. trudničkog sjaja ili blistanja.

Ukoliko se koža promijenila do te mjere da je postala suša ili masnija nego inače, najbolje je koristiti bezbojne hranjive i tekuće preparate koje u sebi imaju zaštitni faktor UVA i UVB. Cilj je kožu održati mekom i pripremiti je za eventualno nanošenje šminke.

Ukoliko se vaša koža za vrijeme trudnoće počela sušiti ili ljuštiti, potrebno je koristiti nježniju kremu namijenjenu osjetljivoj i suhoj koži. Također, kožu čistite s nešto manje agresivnim preparatima, primarno namijenjenima tipu vaše kože. Povremeno ćete trebati napraviti piling lica, pogotovo ako vam se koža peruta. Kao podloga se također preporučuju hranjivi hidratantni preparati.

Ukoliko se u trudnoći pojavilo pojačano mašćenje kože lica, ponovno je važno prilagoditi vašu kozmetiku novonastaloj situaciji. Dobro bi bilo da krema bude bez dodanih ulja kako bi koža mogla lakše disati.

Ukoliko je vaš problem pojačano crvenilo kože, preporučamo njegu u vidu kozmetike spacijalizirane za takvu vrstu kože, dok prilikom izbora pudera izaberite nijansu žućkastijeg tona od vaše prirodne boje kože.

Prije upotrebe bilo koje kreme/podloge, dobro je savjetovati se s vašim liječnikom ili ljekarnikom koji će vas uputiti da li je pojedini preparat dozvoljen za upotrebu tijekom trudnoće.

Neke će trudnice primjetiti pojavu smećkastih mrljica na koži lica, uglavnom na čelu i obrazima, a katkada i na bradi. Riječ je o melazmi koja nastaje usljed viška estrogenih hormona pred sam kraj trudnoće. Često se naziva i „maskom trudnoće“. Protiv melazme trudnice se mogu boriti izbjegavanjem sunca te redovitim nanošenjem krema s visokim zaštitnim faktorom. Čak i prilikom kupnje dekorativne kozmetike, dobro je odabrati proizvode sa UV zaštitom.

Žene se tijekom trudnoće više znoje i većinu im je vremena vruće što je sasvim normalna pojava. Zbog toga većina trudnica poseže za vodootpornom šminkom. Vodite računa o tome da vodootporna šminka više isušuje kožu i nije namijenjena osjetljivoj koži. Ukoliko ste trudnica s osjetljivom kožom, izbjegavajte vodootporne pudere i rumenila.

Nekim se ženama događa da u trudnoći izgube na gustoći trepavica. Ukoliko imate taj problem odustanite od teških i gustih maskara te na trepavice nanosite one koje će trepavice hidratizirati. Umjesto maskare, na trepavice za sjaj i vlaženje možete nanijeti i malo vazelina.

Podočnjaci su „ukras“ na licu koji muči mnoge žene, a u trudnoći često znaju biti i neizbježni zbog nespavanja, umora i vrućine. Možete ih prekriti korektorom, ali pazite da bude svijetlijeg tona i prozračan. Korektor će vam dobro doći i za prikrivanje ožiljaka ili bubuljica.

Kao što smo već ranije spomenuli, u trudnoći se pojačano znojite pa je jedan od najvećih problema otapanje crta ispod ili iznad očiju odnosno razmazivanje šminke. U ovom je slučaju doista najbolji izbor vodootporni tuš, a linija neka bude jednostavna i ravnomjerna. Isto vrijedi i za sjenilo. Izaberite ono nešto kvalitetnije kako se tijekom večeri ne biste zamarali jeli vam se sjenilo već nakupilo u boricama kapka.

Važno je da šminka samo ne bude sredstvo prikrivanja nedostataka na koži,već da nam i posluži da istaknemo ono što je na našemu licu lijepo. I tijekom trudnoće ostanite u granicama svoje uobičajene rutine šminkanja, samo je važno imati na umu da vam je koža osjetljivija i da ćete se možda nešto više znojiti. Ipak, šminka nikada neće i nikako ne bi trebala prekrivati vaš trudnički sjaj i ljepotu.