Stres i trudnoća ne idu zajedno

Niti jedno drugo razdoblje života nije tako bogato tjelesnim i emocionalnim promjenama kao što je to trudnoća. Sam nastanak novog života podjednako je uzbudljiv ne samo za buduće roditelje nego i za liječnika koji će pratiti i nadgledati rast i razvoj novog bića sve do njegova rođenja, nakon 40 tjedana trudnoće. Brojna su pitanja, strepnje i strahovi koji se tijekom tog istodobno dugog i kratkog razdoblja iznova stvaraju. Ipak je umirujuća istina da trudnoća nikad nije bila tako sigurna. Nikad prije u povijesti porodiljstva bebe nisu imale toliko izgleda da se rode žive i zdrave. Nepotrebni strahovi mogu uúiniti trudnoću uzrujavajućim događajem. Cilj je napisa o trudnoći i poboljšanje vaših izgleda da imate zdravu bebu.

Tjelesna kondicija i zdravlje
Održavanje tjelesne kondicije i zdravlja preporučljivo je za svakoga, a trudnoća nije izuzetak. Vaše dobro opće stanje olakšat će i trudnoću i porod. Zato iskoristite vrijeme prije začeća za stjecanje određene fizičke kondicije. U većini slučajeva trudnoća neće značiti odustajanje od uobičajene tjelovježbe, ali ono što trudnica ipak treba imati na umu jest umjerenost! Redovito vježbanje može olakšati probavu i spriječiti zatvor, poboljšati cirkulaciju, disanje, mišićni tonus i elastičnost kože. Najvažnije je pravilo u održavanju tjelesne kondicije tijekom trudnoće, ako liječnik ne odredi drukčije: Ne vježbati do točke umora!
Umjerene sportske aktivnosti, osobito plivanje, lagano vježbanje i hodanje, ne samo da su dopuštene nego su preporučljive tijekom trudnoće. Plivanje učvršćuje mišiće i poveśćava snagu. Vježbanje i hodanje poboljšavaju cirkulaciju i probavu. Ostali sportovi također su u umjerenim granicama dopušteni – pritom ponajprije mislite na vaše zadovoljstvo, a ne na rezultat.
Ipak, kada su posrijedi bilo kakve komplikacije u trudnoći, prije svega kardiovaskularna oboljenja, dijabetes u trudnoći, upravo preležana infekcija, ako je riječ o višestrukoj trudnoći ili pobačajima i prijevremenim porodima u ranijim trudnoćama – oprez!

Odgovarajuća prehrana
Kako je vaša beba potpuno upućena na vas i svu hranu prima kroz vaš krvotok, važno je da se tijekom trudnoće pravilno hranite. Izbjegavajte hranu bogatu mastima i šećerima te onu koja ne sadrži važne prehrambene sastojke. Svjež, meki sir, nepasterizirano i nekuhano mlijeko, salata od svježeg kupusa i razni namazi mogu biti zagađeni bakterijom listerijom, koja uzrokuje listeriozu. Ta bolest može izazvati pobačaj ili rađanje mrtvog djeteta. Sirovo meso ili jelo pripremljeno od sirovog mesa (suhomesnati proizvodi) mogu uzrokovati toksoplazmozu – bolest koja može izazvati sljepoću te oštećenja mozga i srca djeteta.
Ono što trudna žena jede ili ne jede može imati učinak na razvitak organa njezine bebe. Tako nedostatak bjelančevina i kalorija u trećem trimestru trudnoće može ometati pravilan razvitak mozga, a nedostatak folne kiseline povezan je s nekim anomalijama kralježnice. Premalo hrane ili neodgovarajuća vrsta hrane može zaustaviti rast bebe u maternici.
Navike u prehrani mogu djelovati i na tijek trudnoće i nastanak nekih neugodnosti u trudnoći (umor, jutarnja mučnina, grčevi u nogama, zatvor i drugi simptomi), ali i komplikacija kao što su anemija i preeklampsija te prijevremeni porod i premala ili prevelika porođajna težina djeteta.
Jesti ne znači brinuti se o količini kalorija. Radije pazite na kvalitetu i hranjivost namirnica koje uzimate. U trudnoći je važno pripremati i kuhati različita jela. Mnoge namirnice imaju hranjive sastojke, ali u različitim omjerima. Raznolika prehrana zadovoljava potrebne količine svih nužnih sastojaka. Jedite češće i manje (šest do osam manjih obroka), jer takav način prehrane utječe na bolju probavu i potpuniju razgradnju hrane.

Razumno dobivanje na težini
Umjeren, postupan i stalan dobitak na težini sprječava različite komplikacije u trudnoći i porodu, a prije svega šećernu bolest u trudnoći, sve oblike gestoza, osobito povišen tlak i preeklampsiju, proširene vene, hemeroide, malu težinu novorođenčeta ili dug i težak porod zbog prevelika djeteta.
Za trudnoće potrebe u kalorijama i hranjivim tvarima jedva se povećavaju. Od četvrtog mjeseca trudnoće treba unositi samo 200-300 dodatnih kalorija na dan. Ukupna količina unesenih namirnica ne treba rasti, osobito ne treba jesti za dvoje. Prednost valja dati namirnicama siromašnim kalorijama, a bogatim vitaminima i mineralnim tvarima (povrće, voće, krumpir, cjeloviti proizvodi žitarica, posno meso i riba, mliječni proizvodi). Dopušten prirast tjelesne težine trebao bi se kretati između 10 i 12 kg.

Dobra medicinska njega
Ginekološka skrb tijekom trudnoće naziva se prenatalna ili antenatalna skrb ili pregledi. Idealna prenatalna skrb obuhvaća preglede jednom mjesečno do 28. tjedna trudnoće, potom se pregledi planiraju svaka tri tjedna, a od 36. tjedna svaka dva tjedna. U vrijeme termina poroda pregledi su jednom tjedno ili češće. Ako prenatalna njega nije odgovarajuća, čak i niskorizična trudnoća može postati visokorizičnom.

Sprječavanje i odgovarajuće liječenje upale
Od najvećeg je značenja za vaše dobro opće osjećanje i za zdrav razvoj vašeg djeteta zaštita od infektivnih bolesti. Zato obratite pažnju na higijenu, a u svom kućanstvu otklonite potencijalne izvore infekcije:
 često perite ruke
 nemojte koristiti zajednički ručnik niti četkicu za zube
 ako je neki od članova obitelji bolestan, valja često mijenjati posteljinu i ručnike te ih odvojeno prati i iskuhavati
 zaobiđite bolesne prijatelje i poznanike u trudnoći – vaša okolina sigurno će imati razumijevanja za vaš postupak, a brzo ozdravljenje možete poželjeti i telefonski
 ako vaša djeca dobiju bilo kakav osip, svakako što ranije konzultirajte pedijatra – osip može značiti i vodene kozice i šarlah, što može utjecati na vašu nerođenu bebu
 pobrinite se za zdravlje i cijepljenje vaših kućnih ljubimaca.

Zabranjeno pušenje
Prestati s pušenjem obično puno lakše pada u trudnoći nego izvan nje. Sama pomisao da pušenje može naškoditi bebi vjerojatno izaziva iznenadnu odbojnost prema cigareti. Tražite li i druge razloge za prestanak pušenja u trudnoći, evo nekih koji će vam možda pomoći
Kod trudnica sa snažnom navikom pušenja češće se javljaju krvarenja u početku trudnoće, kao i spontani pobačaji, a vrlo često poremećaj placentarnog krvotoka i smetnje u razvoju djeteta – prije svega zaostatak u rastu (težini), zbog čega su u prosjeku bebe trudnica koje jako puše manje i lakše. Trudnice koje puše obično ne dobivaju na težini onoliko koliko bi trebalo, što se smatra drugim razlogom (osim manjka kisika zbog pušenja) za zaostatak djeteta u rastu. Djeca čije su majke jako pušile u trudnoći (Raucherbabies) imaju dvostruko više smetnji s
disanjem po rođenju, a učestalija je i iznenadna smrt novorođenčeta (SIDS – sudden infant death syndrom).

Suzdržavanje od alkohola
Nema razloga za zabrinutost ili paniku ako vam se dogodilo da ste slučajno, u vrijeme dok još niste znali da ste trudni, popili čašu vina, šampanjca ili piva. Naime, nema dokaza o štetnom djelovanju slučajna uzimanja alkohola u ranoj fazi razvitka djeteta. Sasvim drukčije stvari stoje ako se alkohola ne odreknete za cijelog trajanja trudnoće. Na osnovi mišljenja eksperata, alkohol je glavni čimbenik rizika u nastanku prenatalnih oštećenja djeteta.
Alkohol bez ikakvih teškoća prolazi placentarnu barijeru i ulazi u dječji krvotok. S obzirom na to da u djeteta nisu zreli enzimi koji razgrađuju alkohol u jetri, i sasvim mala količina alkohola ostaje u krvotoku djeteta dva do tri puta dulje nego u krvotoku majke. I dok trudnica može osjetiti lagano djelovanje alkohola, u isto vrijeme njezino je dijete izloženo teškom “pijanstvu”. Sigurnu granicu liječnici vam ne mogu preporučiti pa stoga za trudnice vrijedi
pravilo nula promila, i to tijekom cijele trudnoće.
Alkohol utječe na razvoj embrija različitim mehanizmima. S jedne strane riječ je o staničnom toksinu koji izaziva smetnje rasta, a s druge izaziva određene anomalije u razvoju. Kako je njegovo djelovanje i neurotoksičkog karaktera, praktički je uvijek zahvaćen i središnji živčani sustav. Unutar alkoholnih oštećenja razlikujemo punu sliku alkoholne embriopatije s tjelesnim, duhovnim i duševnim znacima bolesti do lakših formi, tzv. alkoholnih učinaka.

Izbjegavanje uzimanja opojnih sredstava
Trudnoća nije vrijeme za konzumiranje droga. Općenito gledano, najveći problemi nastupaju sa suženjem krvnih žilica posteljice i smanjenjem placentarnog protoka krvi, kao i dotoka kisika i hranljivih tvari djetetu. Uobičajena je pojava zastoj rasta djeteta koji rezultira vrlo malom porođajnom težinom.
Pojedinačno gledano, uzimanje kokaina tijekom trudnoće može dovesti do različitih anomalija urogenitalnog trakta djeteta, zbog čega se kokain danas svrstava u teratogene supstancije.
Marihuana, odnosno njezin aktivni sastojak THC, prolazi placentarnu barijeru i prelazi u krvotok djeteta. Znanstveno je potvrđen utjecaj na frekvenciju bebina srca u smislu opadanja broja otkucaja. Teratogeni učinak kao i povišena perinatalna smrtnost nisu potvrđeni kod konzumiranja marihuane. U nekim radovima osobito se ističe učinak marihuane u smislu kromosomskih lomova, zbog čega se uživanje ove biljke ne preporučuje za trajanja trudnoće.
LSD ne posjeduje embriotoksičko djelovanje. U pojedinačnim slučajevima opisani su također kromosomski lomovi, kao i anomalije na skeletu djeteta zbog čega se nikako ne preporučuje konzumiranje u trudnoći.
Heroin – ovisne trudnice moraju za vrijeme trudnoće i nakon poroda računati s nizom mogućih komplikacija. U većini slučajeva dobivanje na težini nije primjereno, a u 50 posto se razvija trudnička gestoza. Otprilike svaka četvrta heroinski ovisna trudnica inficirana je hepatitisom, a bitan problem u trudnoći predstavlja i aloimunizacija (stvaranje antieritrocitnih protutijela u Rh negativnih trudnica kod uporabe zajedničkih igala). U analizi tijeka poroda osobito je upadljiv velik broj operativno dovršenih poroda. Gotovo sve trudnice u razdoblju poroda pokazuju znakove apstinencijske krize: nemir, ubrzan puls, velike oscilacije krvnog tlaka. Oko 14 posto novorođenčadi teži na porodu manje od 2500 g, a oko 25 posto djece porodi se prije 38. tjedna trudnoće.
Radi održavanja vašega zdravlja, kao i zdravlja vašeg djeteta, svakako se posavjetujte s ginekologom o mogućim komplikacijama i potražite savjet najbližeg psihijatra. Ako ništa drugo, onda barem spriječite znakove apstinencijske krize u vaše bebe i uključite se u program odvikavanja još za vrijeme trudnoće. Ako je program odvikavanja uspješno protekao i trudnica najmanje mjesec dana prije porođaja nije ništa uzimala, izostaju znaci apstinencijske krize novorođenčeta.

Izbjegavanje toksina iz životne i radne okoline
Otklonite izvore opasnosti u kućanstvu. Iako nije dokazano da mikrovalna pećnica može štetno utjecati na razvoj djeteta (prije svega prašina se digla oko utjecaja na razvoj očiju), izbjegavajte nepotrebno stajanje ispred nje dok je i ako je koristite. Uvjerite se svaki put da su vrata dobro zatvorena. Obratite pozornost na upozorenja na kemijskim sredstvima za čišćenje koja inače koristite u kućanstvu, prilikom njihove uporabe nosite zaštitne rukavice, a potom provjetrite stan. Ako je tekuća voda jako klorirana, najbolje je piti prokuhanu. Želite li već sada početi s pripremama i bojenjem dječje sobe, obvezno pročitajte upozorenja na kantama s bojom i po mogućnosti nabavite boje bez štetnih sastojaka. Dobro je dodatno ozeleniti stan, tj. postaviti nešto zelenih biljaka koje upijaju štetne sastojke iz zraka.

Izbjegavanje sindroma superžene
Suvremena žena s visokim postignućima u karijeri sklona je pretjeranom radu. Tijekom trudnoće daleko je važnije uspjeti se dovoljno i kvalitetno odmoriti, nego uspjeti sve dovesti u red i staviti sve na svoje mjesto, osobito kada su posrijedi visokorizične trudnoće. Ni u kojem slučaju ne trebate čekati da se počnu javljati bilo kakvi simptomi ili znaci umora. Preporuči li vam liječnik mirovanje u trudnoći ili rodiljni dopust od 45 dana, svakako ga poslušajte. Sigurno ima dovoljno dobre razloge za takve preporuke. Fizički rad, osobito dugo stajanje, može biti razlog prijevremenih trudova i ranijeg poroda.

Autor:dr. sc. Vesna Harni, dr. med., spec. ginekologije i porodiljstva

Izvor članka: Vaše zdravlje br. 41 (04/2005)