Streptokokna upala grla

Malo koji roditelj se nije već susreo sa streptokoknom upalom grla. Iako bolest mogu dobiti i odrasli, najčešće se javlja upravo kod djece. Razlog tomu je relativno lagana zaraza ovom bakterijom u zatvorenim prostorima kao što je škola ili vrtić, budući se prenosi zrakom ili dodirom sa zaraženom osobom ili nekim predmetom.

Uzročnik

Kao što se u uvodu da naslutiti, streptokokna upala grla predstavlja zaraznu infekciju tkiva ždrijela i/ili krajnika. Infekciju izazivaju beta-hemolitički streptokoki, bakterije loptasta oblika koje dijelimo u skupine A, B, C, D, G. Streptokoknu upalu grla najčešće izazivaju beta-hemolitički streptokoki skupine A, lat. streptococcus pyogenes, iako je moguća i infekcija skupinama C i G. Infekcija streptokokima uzrokuje grlobolju zbog toga što izaziva iritaciju tkiva ždrijela i krajnika te bolnu upalu. Valja spomenuti da se grlobolja također može javiti i zbog virusne infekcije ili nekog neinfektivnog uzroka, poput iritacije dimom, suhog zraka, alergija i ozljeda grla.

Simptomi streptokokne upale grla

Streptokoki se prenose s osobe na osobu, bilo zrakom ili dodirom. Budući da se bakterije nalaze u nosu i grlu, mogu se lako prenijeti na drugu osobu kihanjem, kašljanjem, rukovanjem ili nekim drugim dodirom. Također, osoba se može zaraziti i dodirivanjem predmeta s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu. Period inkubacije, odnosno vrijeme koje protekne od zaraze bakterijom, pa do pojave prvih simptoma, iznosi od dva do pet dana. Ukoliko se simptomi ne liječe, osoba može biti zarazna i dva to tri tjedna od njihove pojave. Najčešći simptomi streptokokne upale grla su:

o iznenadna i nagla upala grla bez kašlja i kihanja
o krajnici su povećani i upaljeni
o bol i poteškoće pri gutanju
o sive, bijele ili žute točke ili naslage na krajnicima i na ždrijelu
o limfne žlijezde na vratu mogu postati upaljene, povećane i osjetljive na dodir
o crvenilo ždrijela
o temperatura preko 38°C (niža temperatura može biti indikacija virusne infekcije)

Osim navedenih simptoma, manje vjerojatni, ali mogući su i bolovi u donjem abdomenu, glavobolja, mučnina i gubitak apetita, bolovi u mišićima te osip na koži. U slučaju osipa na koži, koji se postupno širi od vrata i prsa na cijelo tijelo, vjerojatno se radi o šarlahu, koji nije opasan ukoliko se liječi. Važno je znati prepoznati simptome streptokokne upale grla i razlikovati ih od obične grlobolje ili virusne infekcije. Streptokokna upala grla uglavnom nema popratne simptome obične ili virusne grlobolje, poput kihanja, kašljanja, curenja iz nosa ili začepljenosti nosa. U pravilu, što je više simptoma prehlade ili obične grlobolje, to je manja vjerojatnost da ste zaraženi bakterijskom upalom grla. Infekcije streptokoknim bakterijama najčešće nestaju za sedam dana. Ukoliko se ne liječe, zaražene osobe zarazne su kroz znatno duži period, a moguće su i neke komplikacije. Iako su rijetke, te komplikacije uključuju infekcije uha ili sinusa ili pak reumatsku groznicu ili upalu bubrega.

Dijagnoza i liječenje

U slučaju sumnje da ste se zarazili streptokoknom bakterijom te da ste primijetili simptome bakterijske upale grla, najbolje je potražiti pomoć liječnika, koji će zatim dijagnostičkim metodama potvrditi zarazu i propisati način liječenja. Potražite pomoć liječnika ako:

o primjećujete simptome jake upale grla nekoliko dana nakon što ste bili u kontaktu s bolesnom osobom;
o imate povišenu tjelesnu temperaturu, iznad 38°C, koja traje duže od jednog ili dva dana;
o osjećate grlobolju duže od dva do tri dana i ne čini se kako se radi samo o prehladi;
o primijetite pojavu crvenila i osipa, što može značiti početak šarlaha;
o imate poteškoća sa spavanjem zbog začepljenog nosa i upaljenih krajnika

Roditelji zaražene djece mogu uz pomoć baterijske lampe provjeriti jačinu upale grla te potrebu posjete liječniku. U slučaju vrlo jake upale grla, visoke temperature, poteškoća u disanju potrebno je potražiti hitnu liječničku pomoć.

Liječnik će tijekom pregleda najvjerojatnije uzeti “bris” grla. To je dijagnostička pretraga kojom se otkrivaju i identificiraju bakterijske, virusne ili gljivične infekcije grla. Uzorak “brisa” grla uzima se uz pomoć štapića te se zatim u laboratorijskom okružju postavlja u posudicu u kojoj se nalazi medij koji potiče rast organizama koji uzrokuju bolesti. Ukoliko se pod mikroskopom primijeti rast organizama, tada je test pozitivan. U slučaju da liječnik ne primijeti nikakav rast organizama, test je negativan.

Na rezultate ovog testiranja potrebno je čekati nekoliko dana, pa će liječnik ponekad posegnuti i za brzim testom na streptokoke, kojim se rezultati dobivaju u roku 10-15 minuta. Ukoliko se tim testom otkriju streptokoki, liječnik može postaviti dijagnozu i odrediti liječenje. Ako se pak test ne pokaže pozitivnim, to ne mora značiti da bakterijske upale nema. Brzi testovi na streptokoke imaju 20-postotnu mogućnost pogreške.

Kako si pomoći kod kuće?

Budući da visoka temperatura povećava tjelesnu potrebu za tekućinom, a zbog bolova u grlu otežano je gutanje, može doći do nedostatka tekućine. Zbog toga je potrebno odmorom i ležanjem, te sniženjem tjelesne temperature smanjiti potrebu organizma za dodatnom tekućinom. Preporuča se jedenje juhe, koja nadomješta izgubljenu sol i tekućinu, te pijenje tekućina u kojima ima šećera, jer pomažu bržem apsorbiranju tekućine.

Svakako izbjegavajte kofein, budući da on može uzrokovati gubitak tekućine. Osvježavajuće tablete za grlo u većini slučajeva nisu djelotvorne. Važno je spomenuti i da više sna i odmora može uvelike pomoći bržem oporavku cijelog organizma.

Jednom kada liječnik uspostavi dijagnozu i kada je siguran da se radi o streptokoknoj upali grla, u većini slučajeva prepisat će vam antibiotik, poput penicilina, i savjetovati da ga uzimate sljedećih desetak dana. Za ljude koji su alergični na penicilin, liječnik može prepisati drugu vrstu antibiotika. Antibiotici su učinkoviti u liječenju simptoma streptokokne upale grla ukoliko se počnu uzimati 48 do 72 sata nakon pojave simptoma. Čak i u slučaju da ne ubrzaju oporavak, prepisuju se iz drugih razloga, prije svega zato što ubijaju bakterije i skraćuju period tijekom kojeg ste zarazni za osobe oko vas, te zato što mogu spriječiti neke druge komplikacije koje se mogu javiti zbog imunološke reakcije organizma na infekciju.

Nakon što počnete uzimati lijek, simptomi će polako nestajati već nakon 24 sata, prije svega visoka tjelesna temperatura. U roku dva do tri dana postupno će se povući i ostali simptomi. Izrazito je važno shvatiti da terapiju antibioticima treba provesti do kraja, onako kako je liječnik preporučio, čak i ako se osjećate potpuno dobro i više ne osjećate nikakve simptome. Ukoliko se liječenje antibioticima prerano prekine, bakterije i dalje mogu biti prisutne u organizmu te se simptomi mogu vratiti, a vi možete i dalje zaraziti druge osobe.

Kako se obraniti?

Jedan od oblika prevencije bakterijske upale grla svakako je izbjegavanje zaraženih osoba. Ukoliko se nalazite u društvu s osobama koje pate od prehlade ili neke druge bolesti, često perite ruke i ne koristite njihov pribor za jelo i piće ili četkice za zube. Bakterije se s osobe na osobu prenose preko sićušnih kapljica koje zaražena osoba može izbaciti kašljem, kihanjem ili dahom. Bakterije mogu jedan kratki period vremena preživjeti i na predmetima, poput kvake na vratima ili slavine u kupaonici. Ukoliko zdrava osoba dodirne takve predmete, a zatim dodiruje oči, usta ili nos, može se zaraziti tom bakterijom. Ukoliko u kući imate zaraženu osobu, preporuča se da sav pribor za jelo i piće te osobe držite odvojeno od pribora ostalih ukućana. Nemojte dijeliti hranu, piće ili ubruse sa zaraženom osobom, budući da se na taj način može vrlo lako proširiti zaraza. Ukoliko ste vi zaražena osoba, pokrijte usta kada kašljete ili kišete i često perite ruke nakon toga ili nakon brisanja nosa. Pravilna i uravnotežena prehrana, mnogo sna i redovito vježbanje poboljšavaju otpornost vašeg organizma na infekcije. Stres može povećati osjetljivost organizma, pa pokušajte smanjiti tenzije u svakodnevnom životu. Tijekom zimskih mjeseci, kada je zbog grijanja zrak u kojem boravimo često presuh, preporuča se uporaba ovlaživača zraka. Vlaga u zraku pomaže održanju vlažnosti sluznice, koja je tako otpornija na bakterije. Prestanite pušiti i klonite se sekundarnog dima. Dim iritira tkivo u grlu i tako ga čini podložnijim infekcijama.
Izvor: http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/5082/streptokokna-upala-grla.html

Objavljeno 21.09.2004.
Vinko Borčić, dr. med., specijalist otorinolaringolog