Blog

Štetne tvari koje treba izbjegavati u trudnoći

Štetne tvari koje treba izbjegavati u trudnoći

24.05.2012.

Sigurno je da za vrijeme trudnoće nismo u mogućnosti živjeti pod „staklenim zvonom“, jesti samo najzdraviju hranu te voditi računa o tome da baš nikako ne dođemo u kontakt sa svakom štetnom tvari i kemijskim spojem koji se nalaze svuda oko nas. Ipak, možemo se pobrinuti da smanjimo njihovu količinu.

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, razvojem znanosti i tehnologije u svakodnevnu su upotrebu ušli različiti kemijski spojevi koji do tada nisu u tom obliku postojali u našoj okolini a koji mogu negativno utjecati na još nerođeno dijete.
Koliko god nam neke od tih tvari olakšavaju život kao npr. različita sredstva za čišćenje, lakovi, boje ili pak neki sastojci u hrani, s druge strane negativno utječu na naš organizam.

Određeni kemijski spojevi mogu utjecati na razvoj nerođenog djeteta te stručnjaci svakako preporučuju njihovo izbjegavanje.
Teratogeni su tvari koje mogu izazvati urođene mane kod djeteta, no njihov utjecaj na dijete ovisi o količini i činjenici koliko smo često izloženi tim tvarima. Teratogeni se nalaze svuda oko nas i iako ih ne možemo u potpunosti izbjegavati, preporučljivo je smanjiti njihovu količinu. Teratogeni su: cigarete, kofein, alkohol, velike doze radijacije, određeni lijekovi i ilegalne droge. Sve navedeno može imati štetan utjecaj na vašu nerođenu bebu. Urođeni defekti se događaju u dva do tri posto slučajeva, a manje od deset posto tih urođenih defekata uzrokovale su teratogene tvari. U interesu vas i vaše bebe je da smanjite unos svih potencijalno štetnih tvari na organizam.

Dobro je poduzeti određene mjere u smanjenju kontakata sa štetnim elementima i kemijskim spojevima.
Većina nas ne zna što se točno nalazi u sredstvima za čišćenje kućanstva. Preporučljivo je izbjegavati direktan kontakt s njima pa prilikom njihovog korištenja koristite rukavice. Također izbjegavajte kontakt s proizvodima intenzivnog mirisa koji prilikom korištenja isparavaju (tu najačešće spadaju sredstva za čišćenje pećnica, kupaonice, pločica i sl.).
Za vrijeme trudnoće, izbjegavajte korištenje pesticida, insekticida i fungicida. Ako ne možete izbjeći njihovo korištenje, zaštitite se rukavicama i platnenom maskom za lice te dobro provjetrite prostoriju nakon njihove upotrebe.
Preporučujemo da za vrijeme trudnoće koristite sredstva za čišćenje na prirodnoj bazi koja ne samo da neće štetiti vama i bebi već i štite okoliš.

Ukoliko vaš posao uključuje izloženost organskim otapalima, povećava se rizik od spontanog pobačaja ili urođenih mana. Zbog toga svakako minimalizirajte izloženost te se dobro informirajte o kojim se kemikalijama točno radi.
Iako buduće majke često imaju potrebu za uređenjem prostora za novorođenče što često uključuje različite vrste boja i lakova, nikako ne bi bilo na odmet izbjegavati kontakt s bojama na uljnoj bazi, bojama u spreju, razrjeđivačima boja i sličnim proizvodima. Neka posao obavi vaš partner ili netko od profesionalaca. Ukoliko baš želite vi bojati, koristite boje na vodenoj bazi i nanosite ih valjskom ili kistom a ne prskanjem. Također, za vrijeme bojanja neka prostorija bude dobro prozračena, nosite odjeću koja prekriva veći dio tijela te nosite zaštitnu masku.

Za vrijeme trudnoće, pokušajte i izbjeći kontakt s olovom.
Voda može biti kontaminirana olovom, koja može doći kroz stare vodovodne cijevi. Ukoliko živite u staroj kući, postoji velika mogućnost da su vam vodovodne cijevi načinjene od olova. Isto vrijedi i za stare zgrade. Ukoliko ste sigurni da pijete vodu iz olovnih cijevi, preporučamo da kupujete vodu za konzumaciju ili barem prije nego što natočite vodu za konzumaciju ostavite da nekoliko sekundi voda teče iz slavine kako bi prošao prvi mlaz. Još jedna od mogućnosti je i filter za vodu. Također, za kuhanje koristite hladnu vodu te je zagrijte za što je već potrebno.
Također, izbjegavajte otklanjanje stare boje sa zidova, namještaja ili nekih drugih površina, posebno ako se radi o starim domovima. Naime, olovo je bilo sastavni dio svih boja prije 1970-ih.

Iako se u prirodi rijetko mogu naći veće i opasne količine žive, najčešće je nalazimo u kontaminiranoj ribi. Treba se izbjegavati konzumacija velikih riba koje se nalaze na vrhu prehrambenog lanca poput sabljarke, morskog psa i marlina. Izbjegavajte i prevelike količine tune. Konzumirajte je u ograničenim količinama, npr.ne više od dva odreska na tjedan.
 

Povratak na blog