Sinusitis i nosna kongestija

Bolesti nosa i sinusa kod ljudi su česte. Zbog boli i nosne kongestije evidentno je i smanjenje ukupne kvalitete života oboljele osobe. Zbog toga je važno da se postavi točna dijagnoza koja omogućava pravilno liječenje. Osnovne tegobe nosa i sinusa su virusne upale što dovodi do oslabljenog imunološkog odgovora bolesnika, te do stvaranja gnojnog supstrata i glavobolje. Osnovni uzrok tih simptoma je povišeni tlak patološkog sadržaja u sinusnim šupljinama (gnoj).

Sinusitis

Sinusitis je upala ili infekcija mukoze najmanje jednog od četiri paranazalna sinusa (frontalni- u kostima iznad obrva; maksilarni – u kostima obraza; etmoidalni – u kostima iza nosnog grebena i između očiju; sfenoidalni – u kostima iza etmoidnih sinusa u stražnjim regijama nosa). Ponekad se za sinusitis govori i rinosinusitis, jer obično zahvaća i nazalnu mukozu.
Sinusitis je upala sinusa virusnog, bakterijskog, autoimunog ili alergijskog porijekla. Većina sinusitisa je virusnog porijekla. Baketrijski sinusitis javlja se svega 5-13% kod djece i 0,5-2% kod odraslih.
Najčešći predisponirajući faktori su virusna upala i alergijski rinitis. Od drugih faktora koji mogu uzrokovati sinusitis su GERB, nazalni polip, devijacija septuma, cistična fibroza. Upravo se za tu dijagnozu u svijetu propisuje najviše antibiotika.
Kliničke slike bakterijskog i virusnog sinusitisa su slične i teško ih je razlikovati. Virusne infekcije prolaze spontano nakon 7-10 dana, a ako simptomi i dalje postoje nakon 10 dana, ili dolazi do pogoršanja simptoma, to upućuje na bakterijsku etiologiju.
Sinusitisi mogu biti akutni, subakutni, kronični i rekurentni. Akutni bakterijski sinusitis traje manje od 30 dana s potpunim izostankom simptoma. Subakutni taje od 4-8 tjedana. Kronični sinusitis predstavlja stalno ponavljanje bolesti koje traje dulje od 3 mjeseca sa stalnim prisustvom simptoma. Karakterizira ga glavobolja, bol u području lica, začepljenost nosa, vrućica i osjećaj napunjenosti u licu. Ti simptomi su još izraženiji kod ležanja u horizontalnom položaju. Kod rekurentnog sinusitisa karakteristično je ponavljanje 3 ili više akutnih epizoda godišnje.
Sluznica sinusa je upaljena i zadebljana te su zatvoreni putevi kojima prirodno otječe sekret (koji se pojačano luči i iz sluznice nosa) i to su razlozi za opisane simptome.
Akutnom bakterijskom sinusitisu obično predhodi virusna infekcija (rhinovirus, influenza virus) respiratornog trakta koja dovodi do upale mukoze. Inflamacija može dovesti do opstrukcije putova kojima se sinusi dreniraju; sekreti ostaju zarobljeni, lokalni imunitet je oštećen i bakterije se počinju razmnožavati.
Najčešći bakterijski uzročnici su S. pneumoniae i Haemophilus influenzae. Oni su odgovorni za oko 70% bakterijskih infekcija sinusa. Akutni sinusitis uzrokovan je najčešće infekcijama bakterijama, a ponekad i gljivicama. Također i rinitis u nekim situacijama može biti uzrok sinusitisa.
Kronični sinusitis nastaje ako se akutni ne liječi ispravno, ili se uopće ne liječi, nadalje može
biti posljedica alergije, poremećaja građe nosne kosti, polipa, upale zuba gornje čeljusti i dr.

Tablica 1 – Kliničke manifestacije sinusitisa

Akutni sinusitis Kronični sinusitis
Nazalna kongestija Simptomi slični akutnom sinusitisu, ali manje specifični
Maksilarna zubobolja Kronični neproduktivni kašalj, laringitis, povremena glavobolja
Ozbiljni znaci i simptomi koji traju dulje od 7 dana siguran su znak bakterijske infekcije i treba ordinirati antibiotik Rekurentne infekcije koje se javljaju 3-4 puta godišnje

Liječite prehladu prirodnim pripravcima