Blog

Recepti za zdrave i lijepe noge

Recepti za zdrave i lijepe noge

16.04.2012.

O lijepim i zdravim nogama sanja svaka žena, a dolaskom toplijih mjeseci, nogama posvećujemo puno više pažnje nego zimi. Celulit, bolne i umorne noge te proširene vene, česti su problemi s kojima se susreću mnoge žene u različitim razdobljima života. Ipak, postoje načini na koje svaka žena može prevenirati ili barem olakšati postojeće stanje.
Redovito bavljenje fizičkom aktivnošću ili barem odlazak u šetnje kada god za to postoji prilika, jedan su od zajamčenih metoda uklanjanja ili barem ublažavanja celulita. Sportovi poput plivanja ili vožnje bicikla također bez suvišnog naprezanja mogu pomoći svakoj ženi u borbi protiv nakupljenog celulita.
Držanje nogu preko noge dugo vremena, nikako nije recept dobar za zdravlje vaših nogu. Na taj se način stežu kapilare te se nakuplja prekomjerna tekućina i krv u venama. Ukoliko baš nikako ne možete sjediti drugačije, pokušajte svakih nekoliko minuta naizmjenično mijenjati nogu koja je gore.
Također, potrebno je izbjegavati dugo stajanje ili sjedenje u istom položaju kao i izlaganje prekomjernoj vrućini. Vrućina je jedan od najvećih neprijatelja vena, jer dovodi do njihova širenja. Preporučujemo da izbjegavate tuširanje u vrućoj vodi kao i ljeti cjelodnevno ležanje na suncu.
Prekomjerna težina može povećati pritisak u nogama, a na taj način i otežavati protok krvi u srce. Jedite što laganiju i zdraviju hranu pogotovo onu bogatiju vlaknima, a izbjegavajte slano i jako začinjeno.
Celulit je problem s kojim se susreće gotovo svaka žena bez obzira na dob i tjelesnu konstituciju. Uzroci su različiti, a prvenstveno nekretanje, loša i neredovita prehrana uz premali unos tekućine, a tu su i loša cirkulacija, hormoni, trudnoća, klimakterij i genetika.
Unosom zdravih namirnica u vaš organizam uvelike možete poboljšati stanje i zdravlje vaših nogu bez obzira na poteškoću s kojom se susrećete.
Povrće i proizvodi od cjelovitih zrna, uključujući i sve žitarice, trebali bi biti glavni sastojci svake dobro izbalansirane dijete. Povrće, poput prokulica, kupusa, mrkve, špinata, luka i rajčice, ima iznimno kvalitetne sastojke te je posebno djelotvorno za srce i cirkulaciju.
Voće poput banana, naranča, grejpa, grožđa, brusnica, jagoda, borovnica i malina također su dobri plodovi za održavanje zdrave cirkulacije vena i kapilara.
Nikako nije dobro zanemariti i blagotvorno djelovanje češnjaka, komorača i cikle. Češnjak može pomoći u smanjenju masnoća u krvi i kolesterola te održavanju zdravih arterija i učinkovitog protoka krvi. Komorač također pomaže u reguliranju masnoća u krvi i održavanju zdravlja srca dok cikla sadrži antioksidanse - dobre za sprječavanje oštećenja tkiva te pomaže u reguliranju krvotoka.
 

Povratak na blog