Put do lijepih i zdravih stopala

Polako nam dolazi vrijeme otvorenijih cipela, a dok meteorolozi najavljuju zatopljenje, svi mi želimo pokazati svoja uredna i njegovana stopala. Savjetujemo da odvojite malo vremena i uz korisne savjete učinite svoja stopala zdravima i njegovanima.

Često se ponekad čini da izgled stopala i nije toliko bitan kao npr. odjeća ili frizura koju nosimo, međutim njegovana stopala ne bi trebala biti isključivo pitanje estetike već i zdravlja.
Redovitom njegom, u mogućnosti smo smanjiti znojenje, sprječiti neugodan miris te mogućnost nastanka gljivičnih oboljenja. Problemi poput žuljeva, tvrde kože ili uraslih noktiju također se mogu uspješno riješiti.

Odvojite barem jednom tjedno vremena za kupku koja je početak njege. Držite svoja stopala 10-15 minuta u kupki od lavande ili ružmarina, a nokte dobro očistite sapunom i četkicom. Kupka će osvježiti vaša stopala te poboljšati cirkulaciju. Nakon kupke, od iznimne je važnosti stopala dobro posušiti, osobito između prstiju, gdje vlaga i toplina mogu osobito pogodovati razvoju gljivica. Kupka će također omekšati i kožu i nokte te ih pripremiti za pedikuru.

Pojačano znojenje stopala za posljedicu ima neugodan miris. Ipak, ista možebitna neugodnost se može spriječiti nizom mjera te samo u tvrdokornim slučajevima je potrebno potražiti liječničku pomoć. Razni sprejevi za stopala, balzami i kupke sadržavaju aktivne tvari koje sprječavaju razvoj bakterija i neugodnog mirisa. Perite stopala preparatima koji sprječavaju prekomjerno znojenje, a nakon pranja upotrijebite puder ili kremu za stopala. Korisno je izbjegavati obuću i čarape od sintetičkih materijala, a ukoliko često nosite sportsku obuću poput tenisica pokušajte skratiti vrijeme provedeno u takvoj obući te je redovito perite. Nosite prozračnu, udobnu i ne pretijesnu obuću koju mijenjajte svakodnevno kao i čarape. Ljeti što više nosite otvorene cipele ili sandale. Opranu obuću dobro prozračite i ostavite da se dobro posuši. U cipele možete raspršiti deodorirajući sprej. Ukoliko vam se stopala unatoč svim poduzetim mjerama samopomoći i dalje prekomjerno znoje, potražite savjet svoga liječnika.

Ukoliko ste pak skloni stvaranju tvrde kože na stopalima, nakon tuširanja potrebno je rašpicom temeljito sastrugati grubu kožu i umasirati kremu za stopala koja sadržava visoki postotak masnoća te omekšava kožu. Krema će pomoći u regeneraciji suhe i oštećene kože stopala jer nadoknađuje izgubljene masnoće.

Kurje oko vrlo brzo i efikasno možete ukloniti pomoću flastera za kurje oči ili masti koje možete nabaviti u svim ljekarnama a koji kao aktivnu tvar sadržavaju salicilnu kiselinu. Za dubinsko kurje oko, možda će vam zatrebati liječnik ili pediker. Kod žuljeva također možete potražiti pomoć pedikera ili pak iste liječiti pomoću specijaliziranih flastera. Kod problema ovakovoga tipa,važno je promijeniti i cipele jer tijesna obuća zbog pritiska i trenja dovodi do pojačanog nastanka kako žuljeva tako i kurjih očiju.

U najčešće infekcije stopala, ubrajaju se gljivična oboljenja, a za zaštitu od istih, trebali biste se pridržavati sljedećeg:

  • stopala nakon pranja dobro posušiti osobnim ručnikom,
  • u bazenima, saunama, tuševima hotelskih soba, ne hodajte bosi nego koristite primjerenu obuću,
  • sredstva protiv gljivica isključivo koristite na preporuku liječnika ili ljekarnika.

 

Kao ne bi došlo do ponovljene infekcije, potrebno je održavati optimalnu higijenu stopala, a osim toga je preporučljivo nositi pamučne čarape koje se mogu prati na visokim temperaturama.