Blog

Problem proširenih vena u trudnoći

Problem proširenih vena u trudnoći

07.05.2012.

Oštećenjem venskih zalistaka nastaju proširene vene. Zbog toga nastaju manje ili veće otekline vidljive na površini kože. Najčešće su nepravilnog oblika, plave ili ljubičaste boje, a pojavljuju se uglavnom na nogama iako ih možete dobiti i drugdje.
Zbog proširenih vena možete osjećati malo ili nimalo nelagode ili vam se noge mogu učiniti teškima i osjetljivima. Koža oko proširenih vena može također svrbjeti, vibrirati ili možete imati osjećaj gorenja. Simptomi se obično pojačavaju prema kraju dana, pogotovo ako ste puno vremena proveli na nogama.

Vene su krvne žile koje vraćaju krv iz ekstremiteta natrag u srce, tako da krv u žilama nogu ionako radi u suprotnosti s gravitacijom.

Mnoge žene baš u trudnoći dobiju proširene vene ili im se pogoršaju već postojeći simptomi. Pod utjecajem progesterona, elastičnost venine stijenke slabi. Kako maternica raste, tako pritišće velike vene na desnoj strani tijela, tlak se povećava i širi venu na nogama. U trudnoći se količina krvi u tijelu povećava pa su i vene opterećenije.
Ukoliko je netko u vašoj obitelji imao proširene vene, veća je vjerojatnost da ćete radi nasljednog faktora i vi imati problema. Puno se češće pojavljuju kod žena nego kod muškaraca. Ukoliko imate proširene vene, vaše će se stanje pogoršavati sa svakom idućom trudnoćom i starenjem. Osjetljivijima vas također može učiniti prekomjerna težina, blizanačka trudnoća i dugotrajno stajanje. Dobra je vijest da se stanje proširenih vena poboljšava nakon porođaja, pogotovo ukoliko s njima niste imali problema prije trudnoće. Ukoliko do poboljšanja ne dođe, potražite pomoć liječnika.
Iako ste možda skloni proširenim venama, uvijek možete smanjiti uznapredovanje bolesti:
 Ukoliko niste u mogućnosti vježbati svaki dan- šećite jer čak i kratka šetnja može poboljšati vašu cirkulaciju.
 Pokušajte ostati u preporučenim vrijednostima težine za vaš stupanj trudnoće.
 Stopala i noge podignite kad god je to moguće.
 Nemojte sjediti prekriženih nogu ili gležnjeva.
 Općenito nemojte predugo sjediti ili stajati.
 Spavajte na svojoj lijevoj strani sa stopalima na jastuku. Donja vena cava je na vašoj desnoj strani pa ležanje na lijevom boku oslobađa venu težine maternice. Tako se smanjuje i pritisak na vene u vašim nogama i stopalima.
 Nosite specijalne čarape za vene. Čarape s pojačanim pritiskom možete nabaviti u ljekarnama. Takve su čarape dvostruko deblje od uobičajenih te sprječavaju oticanje i mogu spriječiti otežavanje stanja vaših proširenih vena.

Proširene vene mogu boljeti ili svrbjeti te biti ružne ali u pravilu ne predstavljaju opasnost u kratkom vremenu pa tako liječenje, ukoliko je potrebno, može čekati i nakon trudnoće. Maleni postotak ljudi koji boluje od proširenih vena razvije male krvne ugruške u svojim venama u blizini kože (površinska venska tromboza). Kada se takvi ugrušci razviju, vena može izgledati tvrdo, a tkivo oko nje može biti crveno, toplo, osjetljivo ili bolno.

Iako takvi ugrušci nisu opasni, ipak se svakako konzultirajte s vašim liječnikom. Liječniku se hitno javite i ukoliko primjetite da vam je noga značajno otekla, ako ima rane ili ukoliko je koža oko vena promijenila boju.
Važno je ne zamijeniti površinsku vensku trombozu s opasnim stanjem pod nazivom dubinska venska tromboza kod koje ugrušci nastaju u dubokim venama, najčešće u nogama. U trudnoći jest nešto veća mogućnost pojave dubinske venske tromboze, bez obzira imate li proširene vene ili ne, ali nije uobičajena. Vjerojatnost da ćete oboljeti od bilo koje venske tromboze za vrijeme trudnoće ili neposredno nakon nje je jedan naprama tisuću. Žene s problemima sa zgrušavanjem krvi ili žene koje moraju mirovati u trudnoći obolijevaju u puno većem postotku.

Postoji li rješenje?
Kod proširenih vena, često se javlja poboljšanje tri do četiri mjeseca nakon porođaja. Za vrijeme toga razdoblja dobro bi bilo da i dalje nosite čarape za vene, redovito vježbate te izbjegavate dugotrajno sjedenje ili stajanje. Također, i dalje podižite stopala kad god je to moguće. Ipak, ukoliko se proširene vene zadrže i izazivaju previše neugode ili ukoliko ste jednostavno nezadovoljni njihovim izgledom, zamolite svog liječnika opće prakse da vas uputi specijalisti (najčešće se preporučuje operacija vena).
 

Povratak na blog