Blog

Preživjeti u sezoni viroza i prehlada

Preživjeti u sezoni viroza i prehlada

26.09.2014.

Svi smo svjesni činjenice da je sezona viroza i prehlada pred nama. S vanjskim, znatno nižim temperaturama, sve više vremena provodimo u zatvorenim prostorima koje često dovoljno ne provjetravamo, pa se i virusi lakše šire u takvom ambijentu.

U vrtićima, školama i na radnim mjestima kihanjem i kašljanjem virusi se puno lakše prenose s čovjeka na čovjeka i tek nekolicina rijetkih ljudi dočeka proljeće bez da ih ne zahvati viroza ili prehlada. Većina nas će biti u skupini onih koji će tijekom zimskih mjeseci kihati, kašljati i puhati nos. Svaka prehlada toga tipa u prosjeku traje devet dana, a zanimljiva je činjenica i da otprilike pet godina života zbog vremenskih prilika provedemo kišući i kašljući.

Virusi se najčešće prenose dodirom ili inhalacijom kad netko kiše a s više od dvije stotine različitih tipova prehlada oko nas, nije ni čudno što toliko obolijevamo. Naime, snažan kašalj može poslati i 100 tisuća kapljica oko 3,5 metara u zrak, a samo jedna kapljica može preživjeti čak 48 sati na kvaki, rukohvatu ili daljinskom upravljaču.

Kada je riječ o prevenciji, liječnici savjetuju redovito provjetravanje zatvorenih prostorija, paziti na higijenu ruku, a ukoliko ste već bolesni ili kašljete, prekrijte usta i nos maramicom da ne biste zarazili druge. Za dobar i snažan imunitet nema klasičnog recepta, no treba pokušati živjeti zdravo, što se najčešće odnosi na rekreaciju ili održavanje dobre tjelesne forme te konzumaciju dostatne količine vitamina i minerala kroz svježe povrće.

Kad se prehlada ili viroza već dogodi tada ostanite kod kuće i zaliječite svoju bolest. Ne uzimajte antibiotike bez da se prije posavjetujete s vašim obiteljskim liječnikom.

Kako izbjeći prehladu ili virozu:
• Jeste li znali da hladan nos pomaže razvoju prehlade? Omotajte nos u šal i zagrijte ga.
• Pokušajte se ne rukovati s oboljelom osobom- čvrsti stisak ruke prenosi najviše bakterija.
• Odjeću perite na visokim temperaturama. Naime, virus može preživjeti pranje na 40 stupnjeva pa ako je netko u obitelji bolestan, imajte to na umu.
• Smanjite unos šećera. Istraživanja su pokazala da šećer pomaže razvoju bakterija u organizmu.
• Spavajte barem osam sati. Menje od toga čini tri puta vjerojatnijim da ćete se prehladiti.
• Pokušajte izbjeći vožnju automobilom sa zaraženom osobom. Naime, stručnjaci tvrde da 90 minuta u autu s nekim zaraženim 99,9 posto garantira da ćete i vi dobiti virus. Otvorite li prozor, smanjujete šanse za 20 posto.
• Redovito perite i/ili dezinficirajte ruke. Ukoliko ne sadrži barem 60-80 posto alkohola, sredstvo za dezinfekciju ruku neće ubiti viruse koji uzrokuju prehladu.
• Redovito ispirite nos tušem za ispiranje nosa i otopinom specijalizirane soli.
• Vježbajte, jer vježbanje stimulira imunološki sustav.

 

Propharma preporučuje:
Emser® tuš za ispiranje nosa
Emser® sol za ispiranje nosa

Povratak na blog