Prevencija prehlade

Nekoliko korisnih savjeta za prevenciju prehlade, jedne od najčešćih “zimskih tegoba”:

Redovito perite ruke
Najveći broj virusa se upravo prenose direktnim kontaktom. Stoga je korisno često pranje ruku kako bismo smanjili rizik inficiranja preko zaraženih predmeta kao i izbjegavanje osoba koje su prehlađene. Bacili se mogu pronaći na kvakama od vrata, u dizalu, kompjutorskoj tipkovnici ili mišu, telefonu, a na rukama mogu preživjeti i nekoliko sati. Sam sapun ne uklanja bakterije već temeljito pranje ruku. Prilikom pranja istrljajte dlanove, svaki prst pojedinačno te područje ispod noktiju. Uvijek dobro obrišite ruke jer se bakterije lakše prenose vlažnim rukama. Ako niste u prilici oprati ruke, koristite dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola. Također, izbjegavajte zatvorene prostore gdje boravi velik broj ljudi.

Ne dodirujte lice
Ako nemate uvjeta često prati ruke, trudite se ne dodirivati oči, nos ili usta. Virusi  lako prodiru u vaše tijelo kroz oči, nos i usta.

Hrana
Hrana koju konzumirate, pogotovo u „kriznim“ zimskim mjesecima, neka bude što prirodnija sa dosta svježeg povrća i voća. Prirodne supstance u biljnoj hrani daju vitamine koji su neophodni za borbu organizma sa virusima.

Pijte dosta tekućine
Topli napici, čajevi, limunada ili voda, osvježavaju i čiste vaš organizam. Nikada ne podcjenjujte blagotvorno djelovanje tekućine!

Udišite svježi zrak
Regularna doza svježeg zraka je jako važna, pogotovo ukoliko ste prisiljeni većinu dana provesti u klimatiziranim i grijanim prostorijama koje čine vaš organizam ranjivim i neotpornim na viruse. Preporučljivo je i održavati vlažnost sluznice nosa sprejevima ili kapima za tu namjenu.

Fizička aktivnost
Fizička aktivnost je vrlo važna jer pomaže organizmu stvoriti bolju prirodnu obranu te aktivira veći broj obrambenih ćelija organizma.

Nemojte pušiti
Dim cigarete isušuje dišne putove stoga izbjegavajte cigarete.

Odmor kao najbolji lijek
Za ublažavanje glavobolje, bolova u grlu, kašlja, temperature i drugih tegoba, važno je naći vremena za odmor i mirovanje.
U slučaju pogoršanja zdravstvenoga stanja, svakako se obratite vašem liječniku!.

Izvor:

http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/15681/prehlada-u-odraslih-osoba.html
http://www.sensaklub.hr/clanci/dnevni-rituali/5-savjeta-za-prevenciju-prehlade

Izvor fotografije:

Liječite prehladu prirodnim pripravcima