Prehrana u trudnoći

Pravilna prehrana je nezaobilazna karika u rastu i razvoju vaše bebe te uspješne trudnoće.

Jedna od najvećih, a zasigurno i najčešćih zabluda je ona o „jedenju za dvoje“. Najjednostavnija je istina da u trudnoći uglavnom vrijede ista pravila kao i van trudnoće, a to je punovrijedna i raznovrsna prehrana, prehrana bogata vitaminima i mineralima, masnoća i šećer u što manjim količinama, svakodnevni unos cjelovitih žitarica te izbjegavanje jako začinjene hrane.

U prvom tromjesečju je vrlo česta pojava mučnina koje mogu trajati i cijeli dan te biti vrlo neugodne za trudnicu. Monoge žene tada često i izgube koji kilogram zbog povraćanja ili odbojnosti prema hrani što naravno nije slučaj kod svake žene. Svaka će žena u tom periodu najbolje sama odrediti koje joj namirnice više a koje manje odgovaraju. Prvo tromjesečje je dobro vrijeme da se riješite ovisnosti o kofeinskim napitcima koje možete zamijeniti nezaslađenim voćnim čajevima. Važno je ne zaboraviti i dovoljan unus tekućine, odnosno 1-1,5 litre vode. U dogovoru s ginekologom, zasigurno ste čuli o potrebi uzimanja folne kiseline koja sudjeluje u izgradnji živćanog sustava, a sprječava pojavu anemije i malformacije ploda. Folna kiselina spada u skupinu B vitamina koju također nalazimo u zelenom povrću poput špinata, brokule i šparoga te u leći i grahu. Preporuča se i unos svih vrsta voća, a naročito citrusa zbog bogatstva vitaminom C koji čuva imunitet. Ne preporučuje se unos nekuhanog mlijeka i produkata nekuhanog mlijeka zbog opasnosti od listerioze. Što se tiče probavnih smetnji , konzumirajte namirnice od cjelovitih žitarica. Konzumacija crvenog mesa i peradi je preporučljiva dva puta tjedno kao i riba, pogotovo plava, bogata omega 3 masnim kiselinama.

U drugom i trećem tromjesečju, mučnine će se lagano smanjivati , a apetit vraćati. Ipak, ukoliko ste u prvom tromjesečju stekli zdrave navike, takve ćete vrlo vjerojatno zadržati i do kraja trudnoće. Potrebe za kalcijem su povećane pa je preporučljiv unos mliječnih prerađevina i mlijeka. Osim kalcijem, ove su namirnice bogate fosforom, cinkom, magnezijem i jodom te vitaminima A, B1 i B2.

Ukoliko ne želite nakupiti nepotrebne kilograme i nezdravo se hraniti svakako izbjegavajte: prženje namirnica na mnogo ulja, kolače i sladoled, kobasice i hrenovke, bijeli kruh, veliki unos soli, sirovo meso, gazirana pića i slatke sokove.

Uz pravilan omjer zdrave i redovite prehrane te kretanja, vaša će trudnoća biti ugodna i bezbrižna.