Pregledi i pretrage u trudnoći

Prvo saznanje o eventualnoj trudnoći danas se najčešće događa nakon upotrebe kućnog testa na trudnoću. Kućni test na trudnoću radi se obično nakon izostanka mjesečnice, pa s obzirom na to da trudnoću računamo od prvog dana zadnje menstruacije, negdje u petom-šestom tjednu trudnoće.

Tada je najbolje napraviti ultrazvuk kako bismo potvrdili da se trudnoća nalazi unutar maternice, s obzirom na to da će kućni test biti pozitivan i ako je riječ o izvanmaterničnoj trudnoći.
Ako se trudnoća nalazi unutar maternice, a nismo u mogućnosti potvrditi da se plod uredno razvija, ultrazvučni pregled je potrebno ponoviti za tjedan-dva kada se u pravilu može potvrditi je li riječ o trudnoći u kojoj se plod uredno razvija.

Prvi odlazak liječniku

Prvi pregled u trudnoći morao bi se dogoditi oko desetog tjedna trudnoće, a sastoji se od:
a) obiteljske i osobne anamneze – U njoj liječnik nastoji doznati sve o bolestima unutar vaše obitelji i vašim osobnim bolestima koje ste preboljeli ili od kojih bolujete, a mogu utjecati na trudnoću.
b) reproduktivne anamneze – U njoj liječnik nastoji doznati sve o vašem reproduktivnom zdravlju, a također je od važnosti za trudnoću. Kada i kakav je bio Papa-test? Kad je bila prva menstruacija? Koliko ste puta rađali? Koliko ste puta pobacili? Koristite li kontracepciju? Jeste li ikada liječili sterilitet? Kada je bila zadnja menstruacija?…
c) ginekološkog pregleda – Kada je poželjno uzeti Papa-test te eventualno briseve vrata maternice na bakterije, ali i ostale uzročnike. Opisuje se i izgled vrata maternice, maternice i adneksa (jajnika i jajovoda).
d) laboratorijskih pretraga – Kompletne krvne slike, krvne grupe i Rh faktora, a ujedno se kontrolira i mokraća test trakom te mjere krvni tlak i tjelesna težina.
e) ultrazvučnog pregleda – Ultrazvučni je pregled poželjno napraviti oko 10. tjedna trudnoće jer je tada najtočnija procjena trajanja same trudnoće.
Potrebno je što prije početi uzimati folnu kiselinu čija je potreba povećana radi izgradnje osnove budućeg središnjeg živčanog sustava ploda.

Ostali pregledi

Ako je s trudnoćom sve u redu, svaki sljedeći pregled trebao bi se dogoditi svaka 3-4 tjedna i sastojati se od:
a) kontrole mokraće urin trakom, mjerenja krvnog tlaka i tjelesne težine
b) mjerenja udaljenosti fundus-simfiza (izbočine trbuha), otkucaja srca ploda
c) ginekološkog pregleda
Oko 20. tjedna trudnoće potrebno je napraviti i detaljan ultrazvuk s obzirom na to da se tada završava organogeneza (razvoj organa) te je potrebno potvrditi uredan razvoj ploda.
Do 27. tjedna trudnoće preporuka je učiniti tzv. OGTT (oralni test tolerancije glukoze) koji upozorava na eventualni razvoj dijabetesa u trudnoći.

Triple test i rana amniocenteza

Ako u obitelji imate članova obitelji oboljelih od Dawnova sindroma (mongoloidizam), ako ste imali brojne pobačaje, stariji ste od 37 godina ili ako je zbroj godina vas i vašeg partnera iznad 72, trebate razmišljati o nekim od testova za otkrivanje kromosomskih anomalija.
Triple test se radi u 16. i 17. tjednu trudnoće. Sastoji se od ultrazvuka te vađenja majčine krvi i mjerenja razina tri hormona – alfa fetoproteina, beta humanog korionskog gonadotropina i estriola. Njime se otkriva rizik od Dawnova sindroma i oštećenja osnove budućeg središnjeg živčanog sustava. Njegova je točnost do 80 posto.
Rana amniocenteza radi se obično oko 17., 18. tjedna trudnoće. Sastoji se od uzimanja uzorka plodne vode ubodom igle kroz trbuh. Na rezultate se čeka 4-5 tjedana, a upozorava na Dawnov sindrom ili neki drugi poremećaj kromosoma. Njegova se točnost približava 100 posto. Opasnost od pobačaja kod rane amniocenteze iznosi oko 1 posto.

Osmi i deveti mjesec trudnoće

Osim nastavka redovitih pregleda koji mogu biti nešto učestaliji, početkom osmog mjeseca trudnoće potrebno je početi snimati CTG – kardiotokogram. Kardiotokogram mjeri otkucaje srca djeteta te nam pokazuje stanje djeteta u maternici, ali mjeri i eventualne kontrakcije maternice. U osmom mjesecu trudnoće, ako je sve u redu s trudnoćom, dovoljno je mjeriti CTG svaka dva tjedna, a u devetom svaki tjedan.
U 9. mjesecu trudnoće potrebno je učiniti UZV kako bi se vidjelo gdje se nalazi posteljica i procijenila težina djeteta.
Katkada je kod rizičnih trudnoća potrebno učiniti kasnu amniocentezu, kojom se određuje jesu li sazrela fetalna pluća jer to znatno utječe na preživljavanje novorođenčadi dođe li do prijevremenog porođaja.

Kada prođe termin…

Ako je prošao termin, odnosno 40. tjedan trudnoće, onda su potrebni učestaliji ginekološki pregledi i mjerenje CTG-a svaki drugi dan. Ako je došlo do otvaranja vrata maternice, mora se raditi i amnioskopija. Amnioskopija nam omogućuje da vidimo boju plodne vode. Ako je dijete ugroženo, plodna voda će poprimiti zelenu boju.

Dolazak u rađaonicu

Trudovi. Kada kontrakcije maternice poprime ubrzavajući ritam, onda govorimo o trudovima. Prvorotkinje dolaze u rađaonicu kada budu dva truda u 10 minuta. Višerotkinje se, s obzirom na to da kod njih porođaj traje kraće, javljaju u rađaonicu čim se trudovi “uhodaju“, odnosno čim kontrakcije dobiju ustaljeni ritam ubrzavanja.
Curenje plodne vode. Sve trudnice se moraju javiti u rađaonicu ako dođe do pucanja vodenjaka i curenja plodne vode.
Sukrvica ili krvarenje. Treba znati da normalan porođaj katkad može početi sukrvicom. Pojava sukrvice znak je da se treba javiti u rađaonicu. Ako je riječ o jačem krvarenju, treba se što hitnije javiti u bolnicu.

Autor članka:
Prof.dr.sc. Josip Đelmiš

Tekst preuzet sa: http://adiva.hr/pregledi-i-pretrage-u-trudnoci.aspx