Pomoć kod kurjih očiju

Uz pojavu žuljeva te tvrdih i ispucalih peta, jedan od najčešćih problema koji se javljaju na stopalima su kurje oči. Tijesna i neudobna obuća, te izloženost stopala trenju i pritisku uslijed dugotrajnog hodanja ili trčanja najčešći su uzroci zbog kojih dolazi do pojave kurjih očiju koji nastaju ondje gdje je stopalo najizloženije – na tabanu, bočnoj strani prstiju ili peti.

No, što je točno kurje oko? Riječ je o pokušaju kože da se zaštiti od trenja ili pritiska nastalih kao posljedica tijesne obuće ili nepravilnim načinom hoda. Osim neugodne boli koja seže iz tzv. korijena kurjeg oka, prepoznat ćete ga i po oteklini te promjeni boje kože na području na kojem se nalazi, bijelo/sivo ili žuto/smeđe, ovisno o boji kože. Simptomi uključuju bol i oteklinu oko kurjeg oka, kao i neugodu od izravnog pritiska prilikom hodanja. Najbolniji oblik kurjih očiju je vrsta kod koje se kurje oko isprepliće sa živcima kože. Uz spomenuto, tvrdo kurje oko, kao posljedica pritiska i znojenja, između prstiju se često javlja nešto blaži, meki oblik kurjeg oka.

Pitanje koje se postavlja jest kako prevenirati nastanak kurjeg oka? Izbjegavajte preusku i neudobnu obuću i birajte onu izrađenu od prirodnih materijala. Eventualna nastala zadebljanja uklonite na vrijeme, prije nego što se stvori kurje oko. Tople kupke te rašpica ili plovučac za pete barem jednom tjedno će djelovati ne samo relaksirajuće već će spriječiti i veća zadebljanja kože. Također, uvijek vodite računa da nakon tuširanja, prostor između prstiju u potpunosti posušite.

Ukoliko se kurje oko ipak stvori, za njegovo jednostavno i bezbolno uklanjanje, preporučamo flaster protiv kurjih očiju. Flaster trenutno uklanja pritisak i zaustavlja bol, a svojim učinkovitim sastojkom istovremeno će ukloniti i kurje oko.