Plodnost žena

Kao i kod muškaraca, s godinama opada i plodnost žena. Svaka se djevojčica rađa s oko petsto tisuća do milijun jajnih stanica, no do puberteta ih ostane svega oko 10%. Kako starimo, broj jajnih stanica u tijelu i broj kvalitetnih jajnih stanica koje mogu biti oplođene pada. Posljedično, padaju i šanse za oplodnju. Dokazano je da stopa trudnoće pada kada žene dođu u rane 30. godine, a stopa neplodnih parova počinje rasti. Prosječna 30-godišnjakinja ima 12 posto manje jajašaca nego žena u dvadesetim godinama, pokazuje najnovije istraživanje, a do 40. rođendana situacija postaje još lošija jer se broj jajašaca dodatno smanjuje. Tako je do 30. godine 7% parova neplodno, do 35. 11%, do 40. oko 33%, a nakon 45. godine 87%.

Jajna stanica mora biti dovoljno zdrava za oplodnju i rast u zdrav embrij. Jajašca s nenormalnim kromosomima ili ona koja imaju samo citoplazmu ali ne i jezgru ne mogu rezultirati uspješnom trudnoćom. Također, nakon oplodnje, jajne stanice trebaju dovoljno energije za rast i sazrijevanje koju im daju mitohondriji unutar stanice. Ako nema dovoljno energije, embrij će se na kraju raspasti, što vodi pobačaju.Od rođenja u ženskom tijelu postoje dobre i loše jajne stanice, no broj jajnih stanica vrhunske kvalitete je znatno veći kod žena mlađe dobi nego kod onih nakon 30. godine života. Mnoge žene ulaze u menopauzu oko 45. godine života, a samo neke iza 50. godine.

Nažalost starenje ne možemo usporiti, ali na neke faktore koji utječu na plodnost možemo utjecati i promijeniti na bolje.

Redoviti pregledi kod ginekologa su izuzetno važni. Dobro je da s liječnikom razgovarate o općem zdravstvenom stanju, koje može značajno utjecati na mogućnost oplodnje. Neke bolesti (npr. sindrom policističkog jajnika, endometrioza) znatno utječu na plodnost. Moguće je da spolno prenosive bolesti nemaju jasno vidljive simptome, a mogu vrlo negativno utjecati na plodnost. Ako dođe do infekcije, na tkivu mogu ostati ožiljci, a ožiljci ometaju put spermatozoida i usađivanje oplođenog jajašca. Pobrinite se za siguran seks i redovite preglede.

Primjerena je tjelesna težina važna za zdravlje općenito, pa tako i za zdravlje reproduktivnih organa i redovitost ciklusa. Ako je težina previsoka, povećana je količina estrogena u tijelu, a previše estrogena za tijelo znači trudnoću i ima kontraceptivni učinak. I preniska težina može biti problematična, jer nedostatak estrogena usporava menstrualni ciklus ili ga čak prekida.

Pušenje je štetno i za jajnike i maternicu. Ometa produkciju estrogena i može oštetiti jajašca, pa ona postanu podložnija genetskim anomalijama.

Pazite na sebe, riješite se štetnih navika i potrudite se živjeti zdravije, naročito u doba kada želite začeti bebu.