Plodnost muškaraca

Čak 1 od 10 parova ima problema sa začećem, a procijenjeno je da je loša kvaliteta spermija odgovorna za 30% tih slučajeva.

Iako muškarci proizvode milijune spermija dnevno, postoje mnogi vanjski čimbenici koji mogu utjecati na njihovu kvalitetu.

Dob
Plodnost kod muškaraca počinje opadati ulaskom u tridesete. Osim smanjenja plodnosti i mogućnosti začeća, ulaskom muškarca u četrdesete povećavaju su i rizici pobačaja kod žene koja nosi njegovo dijete, zbog oštećenja genetskog materijala u spermijima.

Temperatura
Testisi ne mogu funkcionirati normalno ukoliko su pothlađeni ili pregrijani. Ukoliko temperatura testisa prijeđe 37 °C proizvodnja spermija prestaje, što može ostaviti negativne posljedice mjesecima nakon toga. Tijekom pregrijavanja testisa, može doći do smanjenja broja spermija, njihove pokretljivosti i kvalitete. Pokazalo se da povišena tjelesna temperatura tijekom bolesti ima značajan utjecaj na kvalitetu spermija. Jedno istraživanje je pokazalo da proizvodnja spermija nakon groznice može biti smanjena za čak 35%.

Tehnologija
Istraživanja su pokazala da prijenosna računala mogu utjecati na kvalitetu spermija. Postoji direktna veza između pregrijavanja testisa i prijenosnih računala jer se ona najčešće drže u krilu. Znanstvenici su utvrdili da sjemenu šteti već i sama toplina koju emitiraju računala, a nedavno su kanadski znanstvenici ustanovili da zračenje bežičnih mreža usporava spermu i oštećuje genetski materijal.
Isto se odnosi i na mobitele. Istraživanje je pokazalo da muškarci, koji češće koriste mobitele, proizvode manje spermija.
Stoga se muškarcima nikako ne preporučuje držati prijenosna računala i mobitele u blizini reproduktivnih organa.

Donje rublje
Ne hvale Škoti bez razloga svoju plodnost. Usko i tijesno donje rublje stvara pritisak i otežava proizvodnju spermija i bokserice su svakako bolji izbor od gaćica.

Problemi s venama
Oko 15% muškaraca ima problema s proširenim venama. Stručnjacima i dalje nije sasvim jasno zbog čega proširene vene ometaju proizvodnju spermija. Mogući odgovor je otežan dotok krvi, koja je potrebna za normalnu proizvodnju spermija.

Pretilost
Pretilost kod žena je povezana s povećanom proizvodnjom estrogena, a kod muškaraca sa smanjenim brojem spermija. Međutim, znanstvenici tvrde da samo ekstremna pretilost može znatno utjecati na muški reproduktivni materijal. Stoga vas nekoliko kilograma viška ne treba previše zabrinjavati.

Štetne navike
Alkohol negativno utječe na kvalitetu i proizvodnju spermija, a nikotin smanjuje pokretljivost spermija. Pušenje također oštećuje žile pa može utjecati na erekciju.
Bilo bi poželjno riješiti se štetnih navika i potruditi se živjeti zdravije, naročito u doba kada želite začeti bebu.