Ovulacija – znate li što se tada događa?

Svaka se djevojčica rađa s oko petso tisuća do milijun jajnih stanica, no do puberteta ih ostane svega oko 10%. A samo oko 450 njih se tijekom života ”iskoristi” tj. sazrije i izađe iz jajnika. Taj događaj nazivamo ovulacijom.

A sve to ovisi o hormonima. Hipofiza proizvodi FSH (folikulostimulirajući hormon) koji za vrijeme prvog dijela ciklusa stimulira rast folikula i sazrijevanje jajne stanice. U ovo vrijeme tijelo proizvodi i visoke razine estrogena koji pak potiču otpuštanje LH (luteinizirajućeg hormona) koji svojim djelovanjem izaziva sazrijevanje jajne stanice i izbacivanje jajne stanice iz folikula, odnosno ovulaciju. U pravilu samo će jedno jajašce biti dovoljno veliko da se “probije” iz folikula za vrijeme ovulacije, no kod se nekih žena povremeno izbace dva jajašca što može rezultirati blizancima.

Jajne stanice, koje su najveće stanice u ljudskom tijelu, nalaze se u jajnicima, parnim žlijezdama smještenima u trbušnoj šupljini, s lijeve i desne strane maternice. Jajnici su ispunjeni malenim okruglim tvorbama, folikulima, od kojih svaki sadrži po jednu jajnu stanicu. Počevši od puberteta, svakoga se mjeseca razvija po nekoliko folikula, no sazrijeva samo jedan, iz kojeg se oslobađa jajna stanica. Jajnu stanicu uvlači jedan od jajovoda (lijevi ili desni, ovisno o tome iz kojeg jajnika je oslobođena), koji vode od maternice prema jajnicima. Ukoliko ne dođe do oplodnje jajna stanica će biti izbačena iz jajovoda u maternicu, a nakon dva tjedna će uslijediti menstruacijsko krvarenje.

Plodno razdoblje žene traje na dan ovulacije, par dana prije ovulacije (jer zaostali spermiji mogu oploditi jajnu stanicu) i tri dana poslije ovulacije. Naime, spermatozoidi žive 4 – 5 dana, a jajna stanica tek 24 sata poslije izlaska iz jajnika. U slučaju spolnih odnosa normalno plodnog para za vrijeme ovulacije imate 25% mogućnosti da zatrudnite u svakom ciklusu, što znači da će 75 – 85% žena u prvoj godini zatrudnjeti.

U žena s pravilnim 28-dnevnim menstruacijskim ciklusom ovulacija se zbiva 14. dana, računajući od prvog dana prethodne menstruacije. Od prethodne menstruacije do ovulacije računa se prva faza ciklusa, a od ovulacije do sljedeće menstruacije druga faza ciklusa, i obje su faze podjednake po trajanju, 14 dana, barem u teoriji. No ne brinite, ako vam ciklus ne traje točno 28 dana, to ne znači da imate problema s plodnošću. U slučaju nepravilnog ciklusa, dužeg ili kraćeg od 28 dana, obično je druga faza stalna, i traje 14 dana, a prva faza je skraćena, npr. na 9 dana pri ciklusu od 23 dana, ili je produljena, npr. na 19 dana pri ciklusu od 33 dana.

U prvoj fazi sluznica se pod utjecajem estrogenih hormona iz jajnika najprije obnavlja, a zatim buja i uoči ovulacije doseže najveću debljinu. Neposredno nakon ovulacije folikul iz kojeg se oslobodilo jajašce se pretvara u žuto tijelo, koje luči estrogen i progesteron. Progesteron sprječava daljnje bujanje sluznice maternice i priprema sluznicu za prihvat oplođenog jajašca. Ako ne nastupi oplodnja, smanjuje se lučenje estrogena i progesterona što uzrokuje odbacivanje sluznice maternice krvarenjem.

Pod djelovanjem estrogenih hormona cervikalna sluz dobiva na svojoj viskoznosti te u vrijeme ovulacije sadrži najveće količine vode (97 – 98%). Nakon mjesečnice imat ćete bjelkast sekret. Kako se približavate ovulaciji sekret će se promijeniti u prozirniju i ljepljiviju sluz, nalik na bjelanjak.

Ako naučite prepoznavati znakove koje vam šalje vaše tijelo i dobro se upoznate sa svojim menstrualnim ciklusom, trebali biste znati kada ovulirate.

Preporučujemo: Primatime test za ovulaciju