Opekline

Poznato je da opekline spadaju u skupinu najsloženijih , nažalost – često i po život ozbiljnih ozljeda. Kad je riječ o opeklini koja je zahvatila manju površinu tijela, ljudi zanemaruju činjenicu da ni takve opekline nisu bezazlene, jer nepravilnim liječenjem mogu stvoriti velike brige.
U stručnoj literaturi opekline su podjeljene prema uzroku nastanka na:
1. oparotine
2. opekline plamenom
3. opekline električnom energijom
4. kemijske opekline
5. opekline nastale radijacijom
6. opekline uzrokovane eksplozivnim tvarima

Svaka opeklina, uzrokovana ugrijanim predmetom ili tekućinom, vatrom, suncem, kemikalijama, električnom energijom ili drugim sredstvima, ima zajednička svojstva. Na oštećenu kožu lako se nastane opasni mikroorganizmi, a infekcija preko otvorene površine kože prodorom u krv može zakomplicirati tijek liječenja.

Kod opeklina je važno imati na umu da je mlaz hladne vode najbolje sredstvo prve pomoći. Dodatno vam mogu pomoći i lokalni antiseptik i čista gaza ukoliko se pravodobno primijene. Ipak, nakon svakog oblika prve pomoći, nikada nije na odmet potražiti savjet i procjenu iskusnog liječnika.

Znanstveno je dokazana vjerojatnost da je rizik od opeklina u djece do četiri godine čak osam puta veći nego u drugim dobnim skupinama. Ne začuđuje podatak da se više od polovice opeklina u djetinjstvu događa u djece mlađe od četiri godine i to najčešće u vlastitom domu.
Opekline u djece se uvijek dogode iznenada, potpuno neočekivano, a nepoželjnim posljedicama mogu mu potpuno izmijeniti tijek života zato jer je dječja koža tanja i osjetljivija od kože odraslih. Na svu sreću, većina opeklina su manjih površina i dubine te se lako liječe jednostavnim medicinskim postupcima i sterilnim previjanjima. Ipak, velik broj djece biva ozbiljno opečen što često zahtjeva hospitalizaciju i dugotrajno liječenje.

Kirurzi Klinike za dječje bolesti Zagreb KBC-a Sestara milosrdnica u analiziranom desetogodišnjem razdoblju liječili su ambulantno ili bolnički ukupno više od 2000 djece. U grupi hospitaliziranih pacijenata 60 posto je liječeno konzervativno uz primarnu toaletu, a njih 40 posto zahtijevalo je agresivnije kirurško liječenje. U analiziranim podacima udio opeklina uzrokovanih tekućinom (voda, kava, mlijeko, juha, čaj…) činio je 81 posto. Više od 85 posto pacijenata hospitaliziranih zbog opeklina bilo je u najmlađoj dobnoj skupini, tj. u dobi od 0 do 6 godina. Čak 83,2 posto ozljeda dogodilo se u kući, njačešće u kuhinji (60 posto) i često uz nazočnost odrasle osobe (58 posto). Procjenjuje se da na jednu hospitaliziranu opeklinu dolazi oko 100 manjih opeklina koje se liječe ambulantno, ili su zarasle samoliječenjem.

Zbog iznimne osjetljivosti dječje kože čak i kratkotrajno izlaganje izvoru prekomjerne topline može izazvati duboku opeklinu. Opekline vrućom vodom česte su u djece, a temperatura vode već od 68 stupnjeva za samo jednu sekundu može izazvati opeklinu trećeg stupnja.

Od liječnika koji prvi pregledava i procjenjuje opeklinu u djeteta očekuje se pravilno trijažiranje pacijenata, tj. procjena je li u mogućnosti opeklinu sam izliječiti na primjeren način ili će uputiti dijete u prikladnu ambulantu za liječenje opeklina. U primarnoj procjeni liječniku „prvog kontakta“ znatno može pomoći pridržavanje jasnih načela koja specificiraju opekline, a koje zbog svojih karakteristika zahtijevaju obvezno liječenje i njegu u specijaliziranom centru za dječje opekline.

Smisao medicinskih postupaka temelji se na jednostavnom konceptu: potrebno je prevenirati komplikacije ozljeđivanja. Potencijalne komplikacije opekline moraju se previdjeti i prepoznati na vrijeme kako bi navedeni postupci liječenja bili uspješni i kako bi se omogućio najpovoljniji oporavak djeteta.

Nepoželjne posljedice opeklina umanjuju se pravilnom i na vrijeme započetom njegom, nadoknadom tekućina, uravnoteženom prehranom, sprječavanjem infekcije, odabirom najpovoljnije metode kirurškog liječenja, ranom i kvalitetnom fizioterapeutskom rehabilitacijom i svim drugim načelima suvremenog liječenja.

Što je manje znanja o opeklinama, tada nažalost dolazi do više pogrešaka u „liječenju“istih.
Prilikom tretiranja opeklina, važno je imati na umu:
1. Maknite dijete od izvora topline, a opeklinu odmah stavite pod mlaz hladne vode.
2. Odmah provjerite opće stanje djeteta, njegov puls i disanje te pozovite pomoć.
3. Svucite odjeću kako biste spriječili pregrijavanje. Ukoliko se odjeća prilijepila za kožu, hladite sve zajedno.
4. Nakon dovoljno dugog hlađenja opekline pod mlazom hladne vode, hladni vodeni oblog držati do dolaska liječniku.
5. Obavezno konzultirajte liječnika koji će odrediti dubinu opekline nakon liječenja. Katkad se prava dubina opekline može točno procijeniti tek 48 sati nakon ozljede.
6. Na opeklinu ne stavljajte nikakve praškove , masti ili „lijekove“ iz kućne radinosti.
7. Ne bušite opeklinske mjehure niti ne odstranjujte mrtvu kožu.
8. Ne stavljajte na opeklinu led ili zaleđenje vrećice.
9. Ne dopustite da opeklina bude dodatno kontaminirana – opečeno mjesto ne dirajte nečistim rukama i ne kašljite preko opekline.
10. Ne liječite opeklinu bez konzultacije s liječnikom.

Izvor korišten prilikom izrade članka: Vaše zdravlje br. 83 (travanj/svibanj 2012.)
Autor: prim.mr.sc. Antun Kljenak, dr.med., FEBPS, spec. Dječje kirurgije, voditelj Debra ekspertnog tima, Klinika za dječje bolesti Zagreb KBC-a Sestara milosrdnica, Klaićeva 13