Blog

Održavanje higijene ruku-prevencija infekcije!

Održavanje higijene ruku-prevencija infekcije!

14.12.2011.

S epidemiološkog aspekta krug širenja infekcije, nazvan Vogralikov lanac, sastoji se od pet osnovnih faza:
1. Izvor zaraze
2. Putevi širenja bolesti
3. Ulazna vrata infekcije
4. Količina i virulencija uzročnika
5. Osjetljivost domaćina

Izvor zaraze može biti čovjek ili životinja koji prenose klice na drugu osobu i na taj način izazivaju zarazu.
Infekcija se, uz ostale načine širenja, može širiti: izravnim (preko kože, sluznice, slinom) ili neizravnim kontaktom (preko predmeta).
Jedan od osnovnih načina sprječavanja širenja infekcije izravnim ili neizravnim kontaktom je briga o higijeni ruku.
Čistoća ruku ima veliki značaj u borbi protiv mikroorganizama jer koža, kao najveći organ na tijelu, predstavlja i jedan od navedenih - "ulaznih vrata infekcije" u Vogralikovom lancu. Održavanjem higijene ruku smanjujemo mogućnost ulaska infekcije na neka od ostalih "ulaznih vrata" kao npr. usta, nos i oči.

Koža je stanište brojnih mikroorganizama. Dok su neki mikroorganizmi uobičajeni stanovnici naše kože i čine njezinu normalnu ili fiziološku floru, drugu grupu predstavljaju tranzitorni mikroorganizmi, koji se na kožu nastane iz okoliša. To mogu biti bakterije, gljivice, virusi ili paraziti.
Redovitim i pravilnim pranjem ruku broj mikroorganizama može se smanjiti od 100 do 1000 puta. Pranjem ruku tranzitorna se flora uklanja, a dezinfekcijom se uništava. Pranjem ruku u trajanju 30 do 60 sekundi može se odstraniti 99% tranzitornih mikroorganizama.

Kada je pranje ruku neophodno?
Prije:

- jela / pripreme hrane
- dojenja ili hranjenja djece
- aktivnosti s djetetom, posebice novorođenčetom i dojenčetom
- dodirivanja usta, nosa ili očiju
- kontakta s bolesnom osobom

Poslije:
- uporabe toaleta
- brisanja nosa, kašljanja, kihanja i sl.
- dodirivanja predmeta kontaminiranih tjelesnim izlučevinama ili krvlju
- kontakta s bolesnom osobom
- kontakta sa životinjama
- nekih aktivnosti kao što je npr. iznošenje smeća ili čišćenje
- rada u prirodi (doticaja sa zemljom)
- povratka u dom izvana (iz šetnje, igranja, kupovine, vožnje javnim prijevoznim sredstvima...)
- nakon boravka u javnim ustanovama i mjestima s većim brojem ljudi (bolnice, kazališta, kina i sl.)
- u svim slučajevima kada su ruke potencijalno kontaminirane

HIGIJENSKA DEZINFEKCIJA RUKU
Označava utrljavanje otopine dezinficijensa u kožu ruku bez uporabe vode prije ili tijekom postupka, a ima mikrobicidno djelovanje na tranzitornu bakterijsku floru. Za utrljavanje se obično rabi alkohol 70% ili alkoholne otopine dezinfekcijskih sredstava, tako da se oko 5 ml otopine utrlja u suhe ruke, te se pusti da se osuši na zraku.Naročito pažnju potrebno je posvetiti predjelu između prstiju i oko noktiju gdje se mikroorganizmi najčešće i najviše zadržavaju.
Dezinficijensi za ruke su učinkovita, korisna sredstva, ukoliko želimo maksimalno smanjiti mogućnost prijenosa uzročnika zaraznih bolesti kontaktom preko ruku.
(Izvor: Hrvatski časopis za javno zdravstvo br. 13, siječanj 2008.)

Preporučujemo:

SEPTIVON GEL I MARAMICE ZA DEZINFEKCIJU I SUHO PRANJE RUKU

Povratak na blog