Njega stopala u vlastitom domu

Osim u mnogobrojnim kozmetičkim salonima, vaša stopala možete njegovati i sami kod kuće i na taj si način osigurati ne samo lijepa već i zdrava stopala.

Savjetujemo da započnete tako što ćete s noktiju odstraniti lak za nokte. Napunite kadicu toplom vodom koju možete obogatiti mirisnim solima ili dodati par kapi eteričnog ulja. Lavanda, čajevac i eukaliptus imaju protubakterijski i protugljivični učinak. Uronite noge u kupku i ostavite ih tako petnaest minuta. Nakon što noge izvadite iz kupke dobro ih obrišite ručnikom. Posebno obratite pozornost na područje između prstiju gdje vlaga i toplina osobito pogoduju razvoju gljivica. Prije same pedikure, na stopala je poželjno nanijeti antiseptički sprej koji će ukloniti eventualno zaostale bakterije.

Stopala ćete kod kuće najbolje obraditi pomoću rašpe za stopala koja ima jednu grublju i drugu nježniju stranu. Višak kože koji je omekšao namakanjem prvo obradite grubom stranom rašpe, a zatim završite nježnom.

Nakon što ste završili sa stopalima, možete krenuti na nokte. Važno je da ih odrežete ravno te da ostanu četvrtastog oblika sa laganim zaobljenjem na uglovima. Nemojte ih duboko rezati sa strane jer možete stvoriti problem uraslih noktiju.
Ukoliko postoji višak kožice koji je prešao na nokte, pogurajte ga drvenim štapićem. Kožicu odrežite samo ukoliko je stvarno potrebno. Nakon toga, kako bi nokte pripremili za eventualno lakiranje, površinu zagladite rašpicom za poliranje.

Ukoliko imate problem kurjih očiju, savjetujemo upotrebu specijalnih flastera ili masti za kurje oči koji kao aktivnu tvar sadržavaju salicilnu kiselinu. Flaster se mijenja jedanput dnevno a nakon 3-4 dana omekšalo se kurje oko može ukloniti toplom kupkom. U tvrdokornim slučajevima, postupak se može ponoviti.

Pedikuru završite nanošenjem hidratantne ili masne kreme ili ulja kako bi nahranili vašu kožu. Nakon nanošenja kreme izbjegnite same nokte ukoliko ih želite lakirati jer se lak neće primiti na masnu podlogu. Ukoliko vam se to ipak dogodi, problem možete riješiti tako da nokat odmastite alkoholom.

Za kraj vam ostaje još samo uljepšavanje noktiju odnosno lakiranje. Ukoliko imate širu površinu nokta, nemojte lakirati nokte do samoga kraja strane, nokti će vam tako izgledati uži. Lak će se duže zadržati na noktu ukoliko nanesete podlak pa tek zatim lak.

Kada višak kože na stopalima osjetite prilikom tuširanja, obradite je rašpom pa će i potreba za temeljitijom pedikurom biti rjeđa. Jednom tjedno možete napraviti i piling koji možete kupiti ili također napraviti sami. Pomiješajte šaku morske soli s maslinovim uljem i dobro istrljajte stopala.

Stopala možete njegovati i preko noći. Izmasirajte stopala prije spavanja hranjivom kremom i obucite pamučne čarape. Ovo je posebno preporučljivo za suha stopala.