Blog

Njega glasnica

Njega glasnica

16.01.2014.

Kako starimo, vodimo računa o borama na licu, sijedoj kosi i neestetskim nepravilnostima na koži, ali ne razmišljamo o glasu, koji itekako može odati naše godine pa čak nas i učiniti starijima nego što jesmo.

Glasnice su ključni organ za govorenje, gutanje i disanje. Prilikom govora, one se skupljaju a tkivo koje ih pokriva, vibrira. Upravo te vibracije proizvode naš glas.

U pravilu, pjevači i spikeri su jedini koji vode računa o svojim glasnicama. Ostali shvate tek negdje iza 60. da imaju problema s glasnicama, a tada je često prekasno. Naime, s godinama se glasnice i mišići u grlu izmore, a tkivo ne može uhvatiti korak s istom tenzijom kao nekada. Zanimljiva je i činjenica da kapacitet pluća s godinama također pada te nam u 80. godini preostaje samo polovica volumena koji smo imali kao 20-godišnjaci.

Ipak, postoje određene mjere za održavanje glasnica u formi:

Ovlaživanje glasnica
Stručnjaci tvrde da je tekućina prijeko potrebna za normalno vibriranje glasnica. Tekućina neće doslovce doći u dodir s glasnicama, ali će ih lubricirati tekućina nalik slini koju proizvode obližnje žlijezde. Također je preporučljivo uzimanje pastila za ovlaživanje sluznice, pogotovo ukoliko ste „profesionalni korisnik“ (pjevači, spikeri, profesori itd.).

Prestanak pušenja
Štetnost pušenja za cjelokupni organizam je odavno poznata, a ova štetna navika je gotovo pogubna za glasnice. Dim u grlu onemogućava pravilan rad glasnica, nikotin pogoršava gastrični refluks, a toplina koja se ispušta iz cigareta može uzrokovati ožiljke na glasnicama što za posljedicu ima hrapav glas.

Vikanje
Deranje i vikanje može dovesti do upale glasnica, a one će se tada teže pravilno zatvarati. Ukoliko se glasnice stalno „sudaraju jedna o drugu“, mogu nastati zadebljanja ili izrasline na njima što će prouzročiti poteškoće u radu grkljana jer će se mišići brže umoriti i osjećati ćete nelagodu. Učitelji, burzovni mešetari i telefonski agenti su pravi kandidati za oštećenje glasa. Također osobe koje rade na bučnim mjestima poput kafića, pivnica i tvornica, izlažu se većem riziku oštećenja glasa. Ako na poslu morate govoriti puno ili povišenim glasom, stručnjaci savjetuju petominutni odmor od pričanja svakih sat vremena. U uobičajenim društvenim situacijama također nemojte bespotrebno povisivati glas. Ako je netko od vas udaljen više od jednog metra, radije se približite i govorite „normalnim“ glasom. 

Izbjegavajte začinjenu hranu
Nismo ni svjesni kako gastroezofagealna refluksna bolest može oštetiti i naše glasnice. Ona nastupi kada se želučana kiselina vraća natrag u jednjak, a može rezultirati krvarenjem, žgaravicom i otežanim gutanjem, a iritira i isušuje grlo. U tom je slučaju vibriranje glasnica otežano. Izbjegavajte hranu koja sadrži sastojke koji iritiraju želudac poput luka, čilija, gaziranih pića i jake čokolade. Također, pazite na vrijeme večere - ne bi trebali jesti dva sata prije polaska u krevet.

Pjevajte
Nemojte se sramiti pustiti glas pod tušem. Ova je metoda odlična za očuvanje glasnica jer održava mišiće grkljana jakima, a para podmazuje glasnice. „Pjevanje je poput gimnastike za glas.“, tvrde stručnjaci.

Uspravno držanje
Koliko god vam se činilo čudnim, pravilno je držanje ključno za održavanje glasa mladolikim. U pogrbljenom položaju glasnice moraju jače raditi kako bi proizvele zvuk jer je duboko disanje onemogućeno. Otorinolaringolog i predsjednik Britanske udruge za glas, dr. John Rubin preporučuje jednostavnu demonstraciju: stanite uspravno i izgovarajte glas „e“. Zatim nagnite glavu prema naprijed i dalje izgovarajte ovo slovo – primijetiti ćete razliku zbog lošeg držanja.

Izvor: http://www.ordinacija.hr/budi-lijepa/zdravi-i-u-formi/pravila-njege-za-dobar-glas-koji-se-daleko-cuje/
Izvor fotografije: http://www.dailywritingtips.com/active-voice/

Povratak na blog