Najčešće tegobe u trudnoći

Trudnoća je zasigurno vrijeme kada trudnica može doživjeti jednu ili više tegoba. Ovdje spadaju razni tjelesni simptomi poput mučnine, grčeva u mišićima, pojačanog znojenja, proširenih vena, žgaravice i sl.

Mučnine su često prvi znak trudnoće i nisu nužno vezane uz jutro, jer se mogu javiti u bilo koje doba dana pa i trajati cijeli dan. Dobra vijest je što mučnina obično nestaje nakon 12. tjedna, no ponekad se javlja i kasnije. Mučnine se obično ne smatraju ozbiljnijom komplikacijom u trudnoći, ali ukoliko su popraćene vrlo čestim povraćanjem koje dovodi do dehidracije i acidoze, onda se smatraju ozbiljnijom tegobom. Stanje se naziva trudničkom hiperemezom i ako se ne liječi može biti opasna i za majku i za dijete.
Savjetujemo: pokušajte nešto sitno pojesti kako biste suzbili mučninu (pomaže i nekoliko badema, dvopek ili keks). Pravilna prehrana s više manjih obroka na dan može ublažiti problem. Izbjegavajte mirise i hranu koja u vama izaziva mučninu.

U trudnoći se smanjuje respiratorni kapacitet te se mijenja disanje. Kako maternica raste, sve više pritišće ošit, koji se neznatno pomiče prema gore zbog dizanja i širenja rebara, pa dolazi do promjena u ritmu disanja te do skraćivaja uzdisaja i izdisaja. Također, premještanjem srčanog mišića, posebice u drugoj polovini drugog i trećem tromjesečju, mijenja se frekvencija disanja što opterećuje krvotok. Uz sve navedeno, rast trbuha u većine trudnica uzrokuje skraćenje prsnog koša, pa je uloga međurebranih i trbušnih mišića u disanju bitno smanjena.

Grčeve u mišićima vrlo često uzrokuje nedostatak kalcija i magnezija. Bolne kontrakcije se obično javljaju u listovima i stopalima, a često se javljaju noću.
Savjetujemo: masirajte zahvaćeni list ili stopala. Kada bol popusti, prošetajte malo kako biste poboljšali cirkulaciju. Liječnik vam može prepisati dodatak kalcija i vitamina D te magnezija. Kalcij i magnezij u organizam se mogu unjeti i pravilnom i uravnoteženom prehranom.

U drugom i trećem tromjesečju, kao posljedica hormonalnih promjena i pojačavanja protoka krvi kroz kožu, javlja se pojačano znojenje. Znojenje je moguće već nakon vrlo malih napora a učestalo je i buđenje usred noći pri ćemu osjećate valove vrućine ili da ste mokri od znoja.
Savjetujemo: nosite udobnu pamučnu odjeću i izbjegavajte onu od umjetnih vlakana. Pijte monogo tekućine i odjevajte se slojevito kako bi mogli odbaciti gornje slojeve odjeće ukoliko se preznojite.

Žgaravica se javlja jer je u trudnoći, zbog hormonalnih promjena, mišićni prsten na ulasku u želudac opušten. Želučana se kiselina tako vraća u jednjak. Osjećate bol u središtu prsnog koša te osječaj žarenja u gornjem dijelu prsa i u jednjaku.
Savjetujemo: izbjegavajte obilne obroke te jako začinjenu ili prženu hranu. Pravilna prehrana s više manjih obroka dnevno može znatno ublažiti ili u potpunosti otkloniti problem. Vaš liječnik vam može prepisati lijekove za smanjenje kiseline u želucu, jer se neki od njih smiju koristiti u trudnoći.

Hormonalne promjene u trudnoći povećavaju mogućnost infekcije gljivicama. Važno ih je izliječiti prije rođenja djeteta jer mogu zahvatiti dječja usta i tako otežati hranjenje. Glavni simptomi su gust, bijeli iscjedak intenzivnog mirisa popraćen svrbežom. Pri mokrenju osjećate bol i peckanje. Obratite se vašem liječniku koji će vam prepisati primjerenu terapiju.
Savjetujemo: od samog početka trudnoće, prestanite upotrebljavati sapun i koristite samo preparate za intimnu higijenu. Izbjegavajte sintetičko rublje i uske hlače.

Ukoliko osjećate neugodu i grčeve u donjem dijelu trbuha koji vas mogu podsjetiti na manstrualne ili pak imate pritisak u donjem dijelu i laganu bol, često s desne strane – u većini slučajeva nemate razloga za brigu. Naime, kako se širi maternica, šire se i ligamenti koji ju podržavaju. To izaziva neugodno zatezanje i pritisak u donjem dijelu trbuha. Pred kraj trudnoće kosti zdjelice omekšaju i počinju se širiti kao priprema za porod, što možete jako osjetiti. Ovaj osjećaj u zdjelici će se još pojačati kako vaša bebica raste i spušta se, obično između 36. i 38. tjedna trudnoće. Ukoliko se kod vas javlja intenzivna bol ili pritisak možebitno popraćeni visokom temperaturom ili krvarenjem, obavezno se obratite vašem liječniku.

Proširene vene su također jedan od čestih trudničkih poteškoća. Najčešće se javljaju ukoliko ste dobili previše na težini ili ukoliko proširene vene imaju drugi članovi vaše obitelji. Problem može pogoršati dugo stajanje.
Savjetujemo: često se odmarajte s podignutim nogama, a možete ih podići i jastukom.

U trudnoći se često mogu javiti i problemi sa spavanjem. Problem se može javiti zato što se dijete rita, često morate mokriti ili vam sama veličina trbuha onemogućuje da se ugodno namjestite. Teško vam je zaspati, a ukoliko se probudite, teško ponovno usnete. Često se događa da se i ritam spavanja poremeti pa znatno ranije liježete i ranije ujutro se budite. Mnoge žene imaju i zastrašujuće snove o porodu ili djetetu. Zanemarite ih.
Savjetujemo: topla kupka, čitanje i lagane vježbe opuštanja mogu biti od pomoći. Pokušajte spavati na više jastuka, ukoliko spavate na boku, stavite jastuk ispod gornjeg bedra, između koljena. Jastuk za dojenje, ponatiji kao „banana“ jastuk može vam znatno pomoći da se ugodnije namjestite prilikom spavanja u trudnoći. Ukoliko ste u mogućnosti, prilagodite se novom ritmu spavanja te se uz noćno spavanje pokušajte što više odmarati tijekom dana.