Menstrualni kalendar

Svakog mjeseca, čak i ako imate neredovite menstruacije, vaš reproduktivni sustav prolazi iste faze menstrualnog ciklusa. Nemojte se pouzdati u pamćenje, nego vodite menstrualni kalendar, biti će vam od velike pomoći kada ćete trebati odgovoriti na pitanja svog ginekologa. Ako zatrudnite, vaša će se trudnoća matematički voditi od prvog dana zadnje menstruacije.

Promjena razine hormona u vašem menstrualnom ciklusu može svakog mjeseca donijeti i brojne tjelesne promjene. Te su promjene vezane uz vaginalni iscjedak, probadanje i bol u predjelu trbuha. Bilježenje menstrualnog ciklusa će vam omogućiti da predvidite vašu mjesečnicu, primijetite promjene u svom tijelu i pratite moguće predmenstrualne simptome.
Praćenje mjesečnog ciklusa jednostavno je i ne zahtijeva puno truda, samo džepni kalendar ili maleni rokovnik. Obavezno označite prvi dan mjesečnice i obilnost krvarenja plusevima za obilno i minusima za slabije krvarenje. Također zabilježite kada imate bolove ili bilo kakve druge važne simptome.

Kada dođete k liječniku upitat će vas, između ostalog, koji je bio datum vaše zadnje menstruacije. Neka od pitanja potrebno je uzeti u obzir prilikom bilježenja vašeg ciklusa:

Koliko dana traje vaša mjesečnica?
Zabilježite dane vaše mjesečnice na kalendaru. Prvi dan vaše mjesečnice također je i prvi dan vašeg menstrualnog ciklusa. Normalan ciklus traje između 25 i 35 dana, ali može biti i dulji ili kraći od toga. Možete izračunati koliko dana traju vaši ciklusi računajući dane između prvih dana dviju menstruacija.

Koliko je obilna vaša mjesečnica?
Trebali biste pratiti je li vaše krvarenje obilno ili oskudno. Možete to u kalendar zabilježiti plusevima za obilno i minusima za oskudno krvarenja. O bilo čemu neuobičajenom glede trajanja vaše menstruacije i obilnosti krvarenja potrebno je obavijestiti liječnika.

Koji su drugi očigledni simptomi prisutni u vašem ciklusu?
Također biste trebali zabilježiti bilo kakve neobične vaginalne iscjetke koji se pojavljuju tijekom mjeseca. Možda ćete sredinom ciklusa primijetiti bistar ili bijeli iscjedak, to znači da imate ovulaciju.

Sljedeći simptomi ili promjene mogu također pružiti važne informacije vama i vašem liječniku, a potrebno ih je pribilježiti kada bilježite svoj ciklus:

– Varijacije u duljini vaše mjesečnice
– Kada ili koliko krvarite, uključujući i manja krvarenja između mjesečnica
– Bilo kakve promjene boje ili količine vaginalnog iscjetka, osobito ako je povezan sa svrbežom ili neugodnim mirisom
– Bilo kakva bol u zdjelici, bez obzira je li povezana s menstruacijom
– Depresija, promjene raspoloženja ili iritabilnost koje mogu biti povezane s vašim menstrualni ciklusom