Križobolja

Bolna leđa veliki su javnozdravstveni problem, a uzroci se najčešće kriju u nezdravom načinu života. Neprekidno sjedenje za uredskim stolom, kompjuterom ili volanom nije dobro za vašu kralježnicu jer je ona dizajnirana za kretanje, a ne za statičan položaj. Sjedenje i nedostatak fizičke aktivnosti oslabljuju i leđne mišiće, a posljedice mogu biti vrlo bolne. Pretjerana tjelesna težina, nepravilna obuća s previsokim potpeticama, ravna stopala i kronični stres također mogu uzrokovati križobolju.

Ako cijeli dan sjedite, u slobodno vrijeme otiđite u šetnju, vožnju biciklom ili na plivanje.
Ako fizički radite, trebate se odmoriti, ali pripazite da pri tome uvijek ispravno sjedite i ležite.

Pravilna prehrana i dovoljna količina vode nezaobilazne su u liječenju svih bolesti, pa tako i u suzbijanju bolova u leđima. Ako imate problema s tjelesnom težinom, potrebno je smršaviti. Pretile osobe često pate od križobolje i zbog dodatnog tereta što ga njihova leđa moraju nositi.

Prva mjera je strogo mirovanje na tvrđem krevetu, ali ne duže od 5-7 dana jer previše vremena provedenog u mirovanju slabi mišiće leđa, pa se na taj način samo produljuje križobolja. Bol može ublažiti masažom, kremom koja grije bolno područje, toplinskim flasterom ili propisanim tabletama protiv bolova, a ponovna križobolja se može spriječiti redovitim vježbanjem.

Evo nekoliko jednostavnih vježbi koje možete raditi kod kuće ili u uredu.

1. vježba – kruženje ramenima
U sjedećem položaju napravite 10 kružnih pokreta ramenima prema naprijed i nazad.

2. vježba – okretanje glave
U sjedećem položaju napravite 10 zakretanja vratom u lijevu i desnu stranu. Glava cijelo vrijeme mora biti u ravnom

3. vježba – otkloni glave
U sjedećem položaju napravite 10 sporih otklona glave u lijevu i desnu stranu.

4. vježba – pretklon
U sjedećem položaju stavite ruke uz tijelo, zategnite leđa i napravite pretklon te se vratite u početni položaj. Napravite 12 pretklona.

5. vježba – otklon tijela
U sjedećem položaju podignite desnu ruku i napravite bočni otklon tijelom u lijevu stranu te se vratite u prvobitni položaj. Otklon ponovite 10 puta u obje strane.

6. vježba – roll down
Iz sjedeće pozicije savijene kralježnice prema naprijed lagano se nagnite prema naprijed sve do položaja u kojem vam je glava između koljena, a ramena naslonjena na natkoljenicu. U početnoj poziciji udahnite i kroz kretnju polako izdišite sve dok ne dođete do krajnje pozicije. Napravite vježbu 10 puta.
Preporučujemo:

Rheumamed krema protiv bolova

Capsi-med toplinski flaster

Liječite prehladu prirodnim pripravcima