Kapsaicin

Kapsaicin je prirodni alkaloid iz ljute paprike, biljke koja se uvelike koristi kao začin. Upravo je kapsaicin tvar zbog kojeg paprika ima karakterističan ljuti okus. Razne vrste paprika i feferona sadržavaju različite količine kapsaicina, dok ga najviše sadržava malena paprika koja raste na poluotoku Yukatanu u Meksiku- Habanero. Ona sadržava nekoliko stotina puta više kapsaicina nego, kod nas dobro poznata, mađarska paprika.

Paprike ne sadržavaju samo kapsaicin nego cijeli niz srodnih spojeva koji se jednim imenom nazivaju kapsaicinoidi.
Čist kapsaicin jest bezbojna, kristalična voštana tvar bez mirisa. Ne otapa se u vodi, ali se lako otapa u alkoholu i uljima. Kapsaicin, primjenjen na kožu izaziva osjećaj žarenja i hipermiju (pojačanu cirkulaciju u tretiranom području) što pomaže u ublažavanju reumatske boli.

Mehanizam djelovanja se bazira na vezanju kapsaicina za receptore na senzoričkim neuronima u koži, tzv. vaniloidnim receptorima tipa 1. To su ionski kanali koji se aktiviraju pri visokoj temperaturi ili kemijskim ili fizikalnim podražajima. Vezanjem kapsaicina na receptor VR-1 dolazi do izazivanja živćanog signala koji se u mozgu interpretira kao žarenje i osjećaj pečenja.

Kada konzumiramo ljutu hranu, na djelu je isti mehanizam. Ljuto nije okus nego osjećaj povišene temperature u ustima. Vjeruje se da takav učinak u konačnici izaziva lučenje unutarnjih analgetskih tvari (endorfina) koji ublažavaju bol. Štoviše, konzumacija velike količine jako ljute hrane može potaći izuzetno visoku produkciju endorfina što čak dovodi do euforije.

Kapsaicin se koristi kao djelotvoran lokalni antireumatik u lokalnim pripravcima u obliku tinktura, krema, masti i gelova koji se utrljavaju u kožu ili u obliku flastera koji se priljepe na bolno mjesto.

Kapsaicin ukratko

Opis

Biljka Capsicum, porijeklom iz Meksika i Srednje Amerike, uzgaja se u mnogim toplim krajevima svijeta. U capsicum spadaju cayenne paparika, jalapenos, druge ljute papričice i paprike. Kapsaicin je aktivni sastojak te biljke.

Povijest

Još 5000 godina prije Krista, Indijanci u Južnoj Americi pripremali su hranu s ljutim papričicama. Meksički Indijanci i neki Kinezi (Hunani i Sečuani) također su koristili ljute papričice u mnogim jelima, a čine to i danas. Osim u prehrani, koriste ih i u biljnoj medicini za liječenje raznih tegoba.

Postoje li problemi ili komplikacije kod korištenja kapsaicina?

Kapsaicin kreme obično uzrokuju privremeno bockanje, peckanje ili svrbež kada se nanose direktno na kožu. Upotreba takvih pripravaka je u potpunosti sigurna za korištenje i tijekom duljeg vremenskog perioda. Ipak, potrebno je izbjegavati konkakt s očima i sluznicom.

Izvori:
http://www.farmakologija.com/materia/m_Insar.html
Lokalni antireumatski pripravci, 13.8.2007.
Jack Challem, The Nutrition Reporter, 1995.

Preporučujemo:

Capsi-med Toplinski flaster

rheumamed® krema protiv bolova