Kako zaustaviti upalu na vrijeme

Infekcije respiratornih odnosno dišnih putova mogu biti lokalizirane u gornjim dišnim putovima (nosu, sinusima, ždrijelu, grkljanu) i biti prolazne, ali i uzrokovati niz komplikacija koje se mogu proširiti i očitovati u udaljenim dijelovima respiratornog sustava. Sve se to odvija zahvaljujući principu tzv. „ujedinjenih dišnih putova“, odnosno upali respiratornog trakta, gdje su upale gornjih i donjih dijelova, ustvari procesi istih bolesti, ali različite progresije. Upale donjih dišnih putova karakterizirane su sistemskim upalnim odgovorom i općim simptomima i znakovima bolesti, te ih se može spriječiti ili ublažiti pravovremenim tretmanom upale gornjih dijelova dišnih putova.

Upala nosne sluznice uzrokuje začepljenost nosa, prekomjerno lučenje i stazu vodenaste sekrecije – šmrcanje, a katkad i povišenu tjelesnu temperaturu. Liječenje započinje dekongestivnim kapima u spreju koje smanjuju otečenost sluznice, redovitom higijenom i toaletom nosa u vidu redovitog ispiranja nosa te strpljenjem s obzirom da svaka virusna upala traje do sedam dana i nije razlog posjeta liječniku.

Pravovremen početak liječenja u zdravih osoba sprečava nastanak komplikacija, budući da kongestija ili otok nosne sluznice uzrokuje zastoj sekreta, otežava inače vrlo dinamiičan život trepetljika u nosu, tzv. mukocilijarni transport nosne sluznice, te se zadržavanjem sekreta stvara podloga za razvoj komplikacija, najčešće bakterijskih upala koje se prepoznaju po gnojnom iscjetku, bolu u području korijena nosa, čela i u prostoru ispod oka. Tu se nalaze paranazalni sinusi, šuplji koštani prostori koji su uskim drenažnim otvorima, tzv. ušćima, odvojeni od nosnog prostora koji se prirodno otvaraju.

Ukoliko se upala ne zaustavi na vrijeme, bolest može napredovati i putem tzv. Eustachijevih tuba prema uhu pa nastaju upale srednjeg uha kao manifestacija komplikacija koje su, iz anatomskih razloga, učestalije kod djece, a tijekom rasta i razvoja gotovo potpuno isčezavaju. Ako se ne započne pravovremeno liječenje, inače relativno jednostavna upala prerasti će će u komplikaciju- upalu sinusa, gdje se zbog poremećaja drenaže nakuplja, najčešće gnojni sadržaj koji uz prethodnu začepljenost, razvija bol u području sinusa i temperaturu s kojom se tijelo nastoji boriti. Tek u ovim uvjetima postoje opravdani razlozi za razmatranje liječenja nekim antibiotikom širokog spektra. Lijekovi izbora u prvom redu su , na primjer amoksicilin s klavulanskom kiselinom ili cefalosporinski antibiotici iako se i dalje ne smije zanemariti glavni problem: kongestija nosne sluznice s poremećajem sinusne drenaže koja je najevidentnija u uskom grlu – začepljenim sinusnim ušćima. Tako se opet vraćamo na početak – na krucijalnu ulogu dekongestivnih kapi u spreju koje omogućavaju drenažu. No, iznimno je važno napomenuti i imati na umu da se navedene kapi ne bi smjele upotrebljavati dulje od pet dana, u odgovarajućoj dozi i određenom učestalošću.

Primjenu antibiotika propisuje liječnik kojem se možete obratiti, a savjet o uporabi, može pružiti i ljekarnik.
Sve faze akutne respiratorne infekcije do nekompliciranih upala sinusa mogu se liječiti kod kuće i kod izabranog liječnika obiteljske/opće medicine. Ukoliko dođe do razvoja teških komplikacija kao, primjerice, neodgovarajući odgovor na navedenu terapiju ili progresija kliničke slike i simptoma, potreban je posjet specijalistu otorinolaringologu koji će daljnjim postupcima osigurati drenažu i sanaciju bolesti.

Nos je zaštitni i termoregulacijski organ za donje dišne putove te njegova pravilna i redovita higijena pomaže očuvanju zdravlja i sprječavanju širenja zaraze. Kašljanjem i kihanjem iz usta i nosa izlaze sitne kapljice sline i sluzi koje sadrže mnoge štetne organizme te oni mogu dospjeti i u nos ili usta drugih osoba u blizini te ih tako zaraziti. Za uklanjanje sekreta iz nosa najpraktičnije su papirnate maramice koje nakon upotrebe uvijek moramo odložiti na pogodno mjesto te tako spriječiti daljnju zarazu.

U slučaju začepljenog nosa, nos je potrebno obilno ispirati izotoničnom otopinom i po potrebi i savjetu lječnika ili ljekarnika koristiti dekongestivne kapi u spreju. Zdravlju i optimalnoj zaštiti nosne sluznice, pomoći će i redovito ispiranje nosa za to predviđenim tuševima za nos. Dok kišete ili kašljete, prekrijte usta i nos maramicom za jednokratnu upotrebu ili to učinite gornjom plohom dlana, a ne donjom. Upotrebljenu maramicu bacite u koš za smeće. Pri kašljanju i kihanju valja okrenuti glavu od drugih ljudi, ali i od namirnica. Često perite ruke sapunom i tekućom vodom, posebno prije jela i poslije kihanja, kašljanja ili ispuhivanja nosa. Ne dodirujte oči, nos i usne neopranim rukama. Na kraju je dobro podsjetiti da je za očuvanje i unapređenje zravlja važna i pravilna prehrana, redovito kretanje, dovoljno odmora i sna te izbjegavanje stresa.