Flaster ranu čuva

Bez obzira na dob, godišnje doba ili naše aktivnosti, površinske ozljede su te na koje ne obraćamo preveliku pozornost te ih čak i vrlo brzo zaboravimo. Ipak, postoje neki principi koji su važni u zbrinjavanju čak i malih svakodnevnih ozljeda. Ukoliko ih se ne pridržavamo, vrlo lako mogu nastati problemi.

Obrambene snage organizma već nekoliko sekundi nakon ozljeđivanja potiču prirodni proces zacjeljivanja koji je brži ukoliko je ozljeđena površina manja odnosno.
Prirodni proces zacjeljivanja se sastoji od 4 faze: 1. upala – nakupljanje upalnih stanica, 2. proliferacija – stvaranje vezivnog tkiva, 3. sazrijevanje – nastajanje ožiljaka 4. obnavljanje kože.

Zbrinjavanje rane flasterom od velike je važnosti za proces zacjeljivanja jer štetni vanjski čimbenici mogu usporiti i/ili otežati spomenuti proces. Čestice nečistoće, mikroorganizmi, voda i/ili vlaga, najčešći su neprijatelji brzog i efikasnog zacjeljivanja rane. Ukoliko rana dođe u dodir s patogenim mikroorganizmima ili drugom nečištoćom može doći do infekcije i izraženijeg lokalnog upalnog procesa. Jači pritisci pojačavaju bol i mogu dovesti do ponovnog krvarenja. Voda pak pretjerano vlaži ozlijeđeno mjesto. U slučaju djelovanja jednog ili više navedenih čimbenika, proces zacjeljivanja traje duže, a ožiljak biva vidljiviji a time i estetki neprihvatljiviji. Na proces zacjeljivanja utječe i anatomski položaj ozljede. Ukoliko je ozljeda na pregibnim dijelovima tijela poput zglobova ili pak na dijelovima više izloženim djelovanju nepoželjnih vanjskih čimbenika, također će teže zacijeliti. Primjenom odgovarajućeg flastera bitno će se smanjiti utjecaj vanjskih čimbenika na zacjeljivanje rane i omogućeno je komfornije obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Flaster je izrađen od:

 • ljepljive mase za koju je od iznimne važnosti da pouzdano prianja uz okolinu rane i da se bezbolno uklanja
 • nosača (materijala) koji treba propuštati zrak i omogućavati disanje kože, a samim time i rane
 • jastučića koji se ne smije lijepiti za površinu rane
 • zaštitne folije

 

Flaster je potrebno skladištiti na suhom mjestu, zaštićenom od svjetlosti i vlage i to pri sobnoj temperaturi jer svjetlost i vlaga narušavaju kvalitetu flastera. Najkasnije svakih pet godina stari flaster u kućnoj ljekarni ili kutiji za prvu pomoć u automobilu, treba zamijeniti novim. Nakon spomenutog roka, njegova kvaliteta postaje upitna.

Na svježe nastaloj ozljedi flaster je potrebno svakodnevno mijenjati zato jer prilikom primjene flastera znoj, masnoća, ulje i voda mogu ograničavati ljepljivost i optimalno vezanje za okolinu rane. Zbog navedenih razloga, važno je pridržavati se sljedećeg:

 • uvijek pažljivo očistiti i osušiti ozlijeđeno mjesto (za dezinfekciju rane preporuča se antiseptik)
 • flaster nalijepiti u smjeru rasta dlačica
 • inficirane površine nikada ne prekrivati flasterom jer mogu nastupiti dodatne komplikacije

 

Za bezbolno uklanjanje flastera potrebno je zategnuti kožu i flaster skinuti u smjeru rasta dlačica. Male se ozljede događaju često i iz tog je razloga preporučljivo uvijek pri ruci imati flaster koji je:

 • pouzdano ljepljiv
 • vodootporan
 • ugodan za kožu i ne dovodi do iritacije
 • propusan je na zrak
 • takve kvalitete da ne ostavlja ljepljive tragove na koži
 • mekan i elastičan

 
Sve karakteristike koje smo naveli imaju značajnu ulogu u zaštiti rane te osiguravaju neometani proces zacjeljivanja

Izvor: Vaše zdravlje, br. 8, rujan 1999.