Blog

Djeca i sunce

Djeca i sunce

30.06.2014.

Dječja koža je još u razvoju te je mnogo ranjivija od kože odraslih, naročito kad je riječ o štetnom utjecaju UV-zraka.

Odrasli često nisu u potpunosti svjesni i upoznati s ranjivosti dječje kože na sunce. Dječja koža se još razvija, nedovoljno je zrela i stoga osjetljivija na štetni utjecaj sunca:

• Zato što je tanja, dječja koža je podložnija dubinskim staničnim oštećenjima
• Ima slabije razvijen sustav pigmentacije i nije još razvila samoobrambeni sustav (koji kod odraslih pomaže u obrani od UV-zraka)
• Djeca se moraju iz navedenih razloga, u potpunosti zaštiti, čak i više nego odrasli

Do 80% ukupne izloženosti UV –zrakama u životu, ispunjeno je do 18. godine života. Djeca su prekomjerno izložena UV –zrakama. Na praznicima, jedna trećina djece provede prosječno 15 sati tjedno u kupaćem kostimu, a to je previše. Ako u obzir uzmemo i činjenicu da voda i pijesak reflektiraju 30% UV zraka. U toj dobi djeca ne mogu procijeniti opasnost. Opekline od sunca i dubinska oštećenja stanica uzrokuju nepovratna oštećenja i kožu čine dugoročno ranjivim (ubrzava se starenje kože, povećan je rizik od raka kože u kasnijoj dobi). Oštećenja kože često su praćena rizikom od dehidracije i toplotnog udara.

Zaštitite djecu od najmlađe dobi. Studija provedena u Njemačkoj na maloj djeci, pokazuje da edukacija o utjecaju sunca povećava razvijanje dobrih navika zaštite za 500%. Zaštiti djecu znači – educirati ih.

1. Vrlo je važno izbjegavati izlaganje suncu između 10 i 17 sati jer su tada sunčeve zrake najopasnije.
2. Bebe i djeca mlađa od tri godine, ne smiju biti direktno izložena suncu, oni moraju biti u hladu cijeli dan.
3. Nanošenje proizvoda za zaštitu od sunca nije dovoljno za zaštitu od sunca, djecu je potrebno zaštititi i majicom, šeširom s velikim obodom i sunčanim naočalama koje filtriraju UV-zrake.
4. Zaštita od sunca se mora pažljivo birati, a jako je važno da ona štiti od UVB i od UVA –zraka. Proizvod se mora nanjeti pola sata prije izlaganja te nanovo nanositi svaka 2 sata te uvijek nakon plivanja i brisanja ručnikom. Voda i znoj mogu smanjiti djelovanje proizvoda za zaštitu od sunca. Od iznimne je važnosti odabrati vodootpornu zaštitu te je nanositi koliko je god često potrebno.
5. Smanjite li dozu kreme, smanjiti ćete razinu zaštite. Kada govorimo o pravilnom doziranju preparata za sunčanje, dužina 1 prsta je dostatana za zonu 1 odnosno lice. Dužina 2 prsta se nanosi na svakaki pojedinio dio tijela (uključujući leđa, trbuh, ruke, prednja i stražnja strana nogu.
 

Povratak na blog