Bolovi u vratu

Svatko od nas se barem jednom u životu probudio s ukočenim vratom. Neki su tek tada shvatili koliko su nam pokreti vrata važni u svakodnevnom životu i koliko je teško kada zbog boli nismo u stanju okrenuti glavu lijevo ili desno prilikom prelaska ceste.

Bolovi u području vratne kralježnice najčešće su posljedica nepravilnog držanja u sjedećem položaju, te nepravilnog držanja pri obavljanju nekih poslova. Bol u vratu ili vratobolja, jedan su od najučestalijih boljki suvremenog čovjeka. Većina uzroka boli u vratu je bezopasna a nastaje usljed istegnuća vratnog dijela kralježnice poradi lošeg držanja bilo zbog npr. cjelodnevnog rada za računalom ili samostalnog ličenja stropa. Tegobe s vratnim dijelom kralježnice naročito pogađaju osobe određenog zanimanja koja zahtijevaju poseban položaj u sjedećem ili neprirodno sagnutom položaju. Jedan od uzroka je i nedostatak fizičke aktivnosti zbog čega slabi tonus mišića i potpornih struktura vrata, prsnog dijela kralježnice i ramena. Ukoliko vratobolju ne tretiramo, nakon izvjesnog će se vremena duž vrata pojaviti bolne nakupine („kvrge“) u mišićima tzv. miogeloze.

Zbog istošenosti i fiziološkog procesa starenja , osteoartritis vratnog dijela kralježnice drugi je najčešći uzrok boli u vratu. Vratobolja tog uzroka obično traje do nekoliko dana. Ukoliko potraje do nekoliko tjedana, nazivamo je kroničnom. Može se održavati medicinskom gimnastikom, vježbama istezanja, fizikalnom terapijom i masažom. Manji broj slučajeva zahtijeva kirurško liječenje koje je obično nužno kod oštećenja živaca.

U nekim je slučajevima kod vratobolje potrebno potražiti pomoć i savjet liječnika koji će nas uputiti na dodatnu dijagnostiku i liječenje (ukoliko je potrebno): trnci i bol koja se širi od vrata prema ramenu i duž ruke prema prstima, promjena osjeta u rukama, gubitak snage u rukama, jači ili slabiji osjet podražaja u jednoj u odnosu na drugu ruku ili drugi dio tijela, oslabljen stisak šake (ispadaju vam predmeti iz ruku), šepajući hod, ukočen vrat s nemogućnošću dodirivanja prsa vratom. Detaljno informirajte liječnika o mjestu i jačini boli, promjenama boli vezanima uz pokret ili o nekim drugim pratećim simptomima poput npr. glavobolje, povišenoj temperaturi, znojenju i sl. Katkad je bol u vratu samo reflektirajuća, a uzrok je na drugom, udaljenijem mjestu. Mjesto boli je važno pokazati liječniku.

Kako si pomoći u nekoliko koraka:
 uzeti uobičajene lijekove protv bolova
 na vrat umasirati lokalne pripravke s protuupalnim i analgetskim djelovanjem i to nekoliko puta na dan, što će u većini slučajeva biti dovoljno te neće biti potrebe za tabletama
 topli ili hladni oblozi nekoliko puta na dan ili tuširanje pod mlazom mlake vode kako bi se opustili vratni mišići
 meki ovratnik (Schantzov ovratnik) kod akutnih vratobolja, a ne preporučuje se koristiti ga dulje od dva do tri dana.

Prevencija je i u ovom slučaju najbolja opcija za sprječavanje boli. Važno je pravilno držati glavu i vrat. Glava treba biti u centralnom položaju prema kralježnici, a ne visjeti prema dolje i naprijed. Vrat je najgibljiviji dio kralježnice kojem su dopuštene kretnje u svim smjerovima. Funkcijski, vrat i podupire glavu. Zbog bolje gibljivosti u vratu, vrat u uspravnom položaju drže mišići, a ne koštani dio kralježnice kako je slučaj sa križima. Ukoliko ne vježbamo, s vremenom, mišići koji drže vrat i glavu slabe.

Važno je raditi češće stanke tijekom višesatnog rada za računalom ili dulje vožnje automobilom te nastojati držati glavu centrirano. Na radnome mjestu ergonomski je važno prilagoditi odnos radnog stola, stolca i računala. Zaslon računala je važno postaviti u razini očiju, tako da je pogled usmjeren ravno. Koljena trebaju biti opuštena pod pravim kutem i položena malo niže od razine kukova. Stopala ne smiju visjeti sa stolca već dodirivati podlogu. Nadalje, uredski posao zahtjeva i redovito razgibavanje glave, vrata i ramena. Stoga je poželjno višekratno izvoditi jednostavne kružne pokrete ramenima, spuštanje i dizanje ramena, približavanje lopatica i naginjanje glave ustranu i naprijed. Prilikom razgovaranja mobitelom, treba izbjegavati pridržavanje mobitela postranično glavom i ramenom. Važno je obratiti pozornost i na način spavanja. Spavanjem na trbuhu glava i vrat se zabacuju prema natrag, čime se mišići vrata tijekom spavanja dodatno opterećuju, umjesto da se odmaraju u neutralnom položaju. Odaberite jastuk i madrac koji prate prirodno zakrivljenje kralježnice i odmaraju je dok spava.

Preporučujemo:

Rheumamed krema protiv bolova

Izvor: Vaše zdravlje, br.45 (12/05)