Bolna istegnuća mišića

Ukoliko se mišić previše istegne uslijed npr. žestoke ili neuobičajene aktivnosti, može doći do kidanja dijela mišićnih vlakana. Mišić se tada kontrahira (skupi), a može i oteći zbog unutarnjeg krvarenja. U nekim slučajevima može uslijediti i ruptura odnosno potpuno kidanje mišića.

Glavni simptom istegnuća je bol prilikom ozljede. Istegnuti mišić je bolno osjetljiv uz mogućnost oticanja i zasigurno neće djelotvorno funkcionirati sve dok pokidana vlakna ne zacijele. Ukoliko je došlo do potpunog kidanja, mišić neće uopće funkcionirati. Mišić koji postepeno postane ukočen , osjetljiv i bolan, obično preko noći, ne mora nužno biti istegnut.

Svatko od nas u životu bar jednom istegne mišić. Ipak, ovakvim su ozljedama ponajviše skolone osobe koje se aktivno bave sportom. Rupture mišića su znatno rjeđe.

U većini slučajeva oporavak mišića je brz i potpun tako da nema opasnosti od trajnog gubitka pokretnosti. Nažalost, što ste stariji, stupanj mogućeg oštećenja je veći, a oporavak od ozljede sporiji.

Ukoliko ste istegnuli mišić, ali vam se čini da ozljeda nije ozbiljnija, primjenite preporučene mjere samopomoći. Dok bolovi traju, potrebno je čim manje neprezati istegnuti mišić. Mišić možete učvrstiti povijanjem, a važno je da pazite da ga ne povijete prejako jer bi mogli poremetiti optok krvi. Vrlo vjerojatno ćete morati uzeti sredstvo protiv bolova ili koristiti kakav antireumatski pripravak u obliku kreme ili gela koji ćete nježno umasirati na ozljeđeno mjesto. Kada bolovi popuste, počnite ponovno vježbati kako bi spriječili ukočenost zglobova.

Ukoliko osjećate jake bolove ili ako je zahvaćeno područje jako oteklo, svakako je potrebno obratiti se liječniku koji će pažljivim pregledom procijeniti stupanj ozljede.

Preporučujemo:

Capsi-med Toplinski flaster

Rheumamed krema protiv bolova